Elhivatottság és tapasztalat

2024.05.04. 19:00

Még az idén idősotthon nyílik Baracson, ami a régi óvoda helyén kap helyet

A 28 éve Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat szerteágazó tevékenységei között szerepel az országban iskolák és szociális intézmények fenntartása is. A karitatív szervezet nemrég átvette Baracson a régi óvoda részben felújított, de további munkálatokra szoruló épületének üzemeltetését. Céljuk egy idősek otthonának létrehozása az ingatlanban, azonban még számos teendő vár a megvalósítás előtt.

Duol.hu

Valamivel több mint fél év múlva negyven idős ember számára jelent majd új otthont az épület

Fotó: Greksa János

A segélyszervezet egyébként Székesfehérváron gyermekotthont és fogyatékos személyek részére napközit üzemeltet, Seregélyesen szenvedélybetegek nappali ellátásáról gondoskodik, Velencén, Sárosdon és Seregélyesen pedig oktatási intézményeket működtet, írja a feol.hu.

"Mérföldkőhöz érkeztünk, miután egy éve elkezdtünk arról gondolkodni, hogyan hasznosíthatnánk legjobban az épületet" - foglalta össze az ingatlan bejárása során Várai Róbert, baracsi polgármester. A szerződéskötést követően az épület átadásra került, és hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok. Ez különösen fontos lépés az állagmegóvás érdekében, mivel a tetőszerkezet feltétlenül felújításra szorul.

A fenntartó segélyszervezet, az önkormányzat és a kivitelező képviselői a helyszíni bejárás alkalmával
Fotó: Greksa János

Az ingatlan hasznosítása tehát közösségi célokat szolgál, hiszen Baracson régóta igényelt egy olyan intézményt, amely az idősek bentlakásos, hosszú távú ápolását és gondozását biztosítja. Helybeliek remélik, hogy december közepén már beköltözhetnek az új lakók.

"A kivitelezővel történt megbeszélés után reménykedhetünk abban, hogy a karácsonyi ünnepséget már negyven lakóval az új otthonban rendezhetjük meg" - mondta Heidl Beáta, a Baptista Szeretetszolgálat Tábita Alapszolgáltatási Központjának igazgatója, akik üzemeltetik majd a házat. Hozzátette, hogy miután az ágazatirányítók észlelték, hogy sokan vannak a várólistákon, szigorítottak a bekerülési feltételeken. Az elmúlt 80 év feletti személyek automatikusan jogosulttá válnak az ellátásra, míg az alatta lévők jogosultságát háziorvos, szakorvos és szociális szakember által megállapított pontrendszer alapján határozzák meg.

Több mint fél év munka vár a kivitelezőre az avatásig
Fotó: Greksa János 

Az ingatlan felújítása hamarosan újabb szakaszába lép. A tetőszerkezet teljes bontásra szorul, mivel rossz állapotban van, és újat kell építeni helyére. Az energiahatékonyságot az álmennyezet felszerelésével növelik, és az épület minden részében belső terek újulnak meg. Az elektromos hálózatot, ajtókat és burkolatokat cserélik, valamint negyven lakó részére, ellátásukhoz alkalmas szobákat és kiegészítő helyiségeket alakítanak ki. Az avatásig több mint fél év munka vár a kivitelezőre. A költségeket - becslések szerint mintegy 130 millió forint értékben - a Baptista Szeretetszolgálat saját forrásaiból fedezni tervezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában