Alap

2016.05.23. 18:50

Díjugratók Alapon...

Alap - Rangos eseménynek, országos díjugrató lovasversenynek adott otthont Alap község szombaton.

Körmendi Erzsébet

Az idei már a tizenkilencedik alkalom, amikor Fejér megyébe, azon belül is Alap Községbe sereglenek a lovasok, hogy országos pontszerző és minősítő díjugrató-versenyen bizonyítsák rátermettségüket. Elsősorban Fejér, Veszprém, Tolna megyéből érkeztek versenyzők, de hazánk más településeiről is voltak nevezők - több mint száz startot számláltak össze a versenybírák, ami nagyságrendjét tekintve hasonló a korábbi évekéhez.

A kistelepülésen ugyanis nagy hagyományai vannak a lovassportnak. Méhes Lajostól, a verseny főszervezőjétől, a község Arany János Mezőgazdasági Kft.-jének vezetőjétől megtudtuk: tradicionális lovasfalu az övéké. A hatvanas évektől egészen 1983-ig rendszeresek voltak náluk a díjugrató bemutatók, a 70-es évek számítottak a legkiemelkedőbb időszaknak, amikor magyar válogatottal, európai válogatott kerettaggal, Bálint László személyében magyar bajnokkal büszkélkedhettek. De Németh János, Bodrádi György neve is jól cseng lovasberkekben mind a mai napig. Aztán az alapi téesszel együtt felszámolták az ottani lóágazatot, és egy időre megszakadt a rangos és népszerű sorozat. Több mint egy évtized elteltével a nagy öregek gondoltak egyet, felkeresték Méhes Lajost, aki korábban együtt lovagolt velük, és megkérték: szervezzen egy buliversenyt kedvtelésre, a régi idők emlékére. Az évek alatt felgazosodott akadálypályát megtisztították, rendbetették, és 1997 óta - tizenkilenc éve - egyetlen nyár sem telik el Alapon lovasverseny nélkül. A falubeliek és a környékben élők szívesen kilátogatnak a látványosságra, a versenyzők közül pedig átlagosan százan-százharmincan neveznek be valamelyik számba. A kiírás szerint láthattak a nézők a pályán ezúttal is kezdő lovakat és lovasokat, ifjúsági mezőnyhöz tartozókat, aztán jöttek a nagy bemutatkozók, a Bálint László Emlékverseny és az Alap Nagydíj résztvevői.

- A lovasok szeretik a pályánkat. Ezt a területet egész évben nem használjuk semmi másra éppen azért, hogy megmaradjon ilyen jó minőségűnek a talaj - hangsúlyozza a főszervező, aki gondoskodott a díjugratást kísérő programokról is: látványos volt a Koch-ötös bemutatója és a lovasszínház társulatának produkciója, a vendég és a helybéli tánccsoportok is felvonultatták színes és színvonalas repertoárjukat.

- Nagyon büszke vagyok arra, hogy kistelepülésünk rangos és népszerű eseményekről híres. Nemrég volt a pünkösdi néptáncfesztivál, de említhetem az országos lovasnapok mellett a szintén sikeres megyei vadásznapot is. És ezek csak a nagyrendezvényeink - mondta Méhes Lajosné polgármester.

- Hét verseny van ezen a hétvégén az országban, de a nevezők nagy száma is azt mutatja, hogy az alapit fontosnak tartják a díjugratók. Amit meg is értek, hiszen nagyon jó minőségű a pálya, remek a szervezés, ami Méhes Lajosnak, az ő lószeretetének köszönhető. Egyébként én is itt lovagoltam Alapon 1972-ben, amikor egyetemre jártam, mert Paravicini István kiváló edző volt, érdemes volt miatta Alapra járni már abban az időben is. Most pedig a verseny önmagáért beszél - hangsúlyozta Kunos Attila, a versenybizottság elnöke, a Fejér Megyei Lovassportszövetség díjugrató szakágának az elnöke.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!