Alap

2015.04.19. 15:21

Mezőföldi néptáncgála Alapon

Alap – A bodrogközi táncoktól a szatmári, magyarbődi, somogyi táncokon át egészen a tardoskeddi táncokig fergeteges produkcióknak tapsolhatott a nagyérdemű. Sárbogárdon is ünnepeltek.

V. Varga József

Fekti József negyven éve kapta meg a Népművészet mestere címet, melynek alkalmából a Mezőföld Népi Együttes ünnepi gálaestet rendezett szombaton a művelődési házban. Eleink szépséges hagyatékát méltó módon őrzik-ápolják a településen. Ismerve az együttes elszántságát, kitartását, bizton továbbadják a felnövekvő nemzedékeknek.

Mezőföld Népi Együttes – Ej, a titkos szerelem... Magyarbődi táncok. Fotó: V. Varga József

Fekti József lábán éledt újjá 1958-ban a már csaknem feledésbe merült alapi kanásztánc, amelyet a táncos ember két keresztbe tett fektetett bot felett, kezében a harmadikat forgatva járt. Fekti József és Ulicza Jánosné Rozália (szintén a Népművészet mestere) tánca, az alapi táncok (ugrós és csárdás) felkerültek az UNESCO által ratifikált szellemi, kulturális örökség listájára, s immár a helyi és a megyei értéktár részei is.

A műsorban fellépett a Köőné Lendvai Marika által vezetett Mezőföld Népi Együttes és gyermekcsoportjai, a Tücskök és a Kistücskök, valamint a budapesti Kertész Táncegylet, Sándorfi Judit vezetésével. Kísért a Juhász Zsófia vezette székesfehérvári Szedtevette zenekar.

Emlékeztek, és egyúttal a közelgő tánc világnapja előtt is tisztelegtek a néptáncosok, a hangulat a tetőfokára hágott, amikor mind a négy együttes együtt ropta a dobogón a kanásztáncot...

Tavaszköszöntő néptáncgálát rendeztek ugyancsak szombaton a sárbogárdi művelődési központban. Felléptek a dunaújvárosi Violin művészeti iskola helyi és környékbeli együttesei: a sárszentmiklósi Cseperedők és Kiskamaszok, a töbörzsöki, a pusztahencsei és a dunavecsei néptánccsoportok, valamint dunaújvárosi szólótáncosok. Közreműködött a Sárréti Csókavirág Népi Együttes és számos miklósi népdalénekes, a talpalávalót a budapesti Kóbor Zengő zenekar húzta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!