Áramütés: minden évben több ezer fehér gólya pusztul el

2017. február 04., 09:55 fotós: Házi Péter forrás: FMH
komment
Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehér gólya-fészkeket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütésveszély. A mintegy 5000-5500 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak, halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt. Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el a vezetékhálózat következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.

A fehér gólya fokozottan védett faj: az új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás
Fotó: Házi Péter

A gólyák védelme nem csak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatos biztosítása miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke. Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány, „gólyakosár” kihelyezésével megelőzhetők. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosíthatunk új fészkelőhelyeket a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetők. A fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint, ezért a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez is kötött.

A megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet.

2017. február 04., 09:55 fotós: Házi Péter forrás: FMH

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...