Állatvilág

2017.07.14. 12:15

Másfél tonnás Lakk György

Negyven éve foglalkozik állattenyésztéssel Bújdosó Márton Lajosmizsén. Legnevesebb charolais tenyészbikája, Lakk György minden versenyt megnyert, amire csak benevezték.

Lakk György, a mizsei tenyészbika legutóbb májusban, a hódmezővásárhelyi Alföldi ­Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon lett ­első díjas. Mitől különleges jószág? – kérdeztük tulajdonosát.

– Adott fajtán belül viszonylag kicsi a szarvatlan populáció, és kezdetben kisebb termetűek is voltak az ilyen egyedek. Több mint húsz éve azon dolgozunk, hogy a szarvat­lan populáció is lega­lább olyan méretű és hústermelő képességű legyen, mint a szarvalt – magyarázza Bújdosó Márton, a Charolais Kft. ügyvezetője, egyben a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének elnöke. – Ezért kuriózum a mi szarvatlan, ám 1500 kilogramm súlyú Lakk Györgyünk, akit kétéves korától versenyeztetünk, és korcsoportjában eddig minden díjat elnyert.

A tenyésztő szerint Lakk György most van a csúcson, elérve a fajtára jellemző maxi­mális súlyt és méretet. ­Emberi léptékben egy negyvenéves, életerős fiatalembernek felel meg. Jámbor jószág, minden zokszó nélkül felballag a kamionra, legfeljebb a lustasága miatt kell noszogatni. - írta a baon.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!