Állatvilág

2014.11.25. 15:45

Ebek harmincadján: kóborlók...

Dunaújváros - Nem jellemző, hogy nagy számban kóborolnak kutyák a városban - azonosítója szinte mindnek van.

Pekarek János

A Mezőfalván elszabadult kutya újdonsült gazdája, aki állítása szerint kilenc nappal a nehezen felejthető eset előtt fogadta be a nagytestű kutyát, azt mondta, hogy Dunaújvárosban kóborolt az állat, ott fogadta magához.

Ez indított minket arra, hogy utánanézzünk: mennyi kutya kóborolhat gazdátlanul a városban és környékén?

Létai Attila figyelmeztet: kérjünk segítséget a befogadott ebek azonosításához, például állatorvostól!

Megkérdeztük Weixl Mihályt, az önkormányzat gyepmesterét, aki hivatalból kell, hogy összegyűjtse a kóbor kutyákat, hány ilyen állattal találkozott az elmúlt évben?

- Összesen hetvenhét kutyát fogtam be a városhoz tartozó területeken - válaszolta Weixl, aki több mint húsz éve végzi ezt a munkát. Van, hogy hetente két-három kutyát találok, vagy hívják fel rájuk a figyelmemet, és előfordul, hogy két-három hétig egyet sem, ez teljesen kiszámíthatatlan. E kutyák többsége a város peremvidékein kóborol: vagy elszöktek otthonról és nem találnak vissza, vagy pedig kitették őket egy autóból. Tapasztalataim szerint viszont az ebek legtöbbjének van azonosító csipje, tehát korábban volt gazdájuk. Igaz, a gazdák ritkán jelentkeznek értük, többnyire én próbálok új gazdát találni nekik. A szabály az, hogy két hétig tartjuk a kutyát, utána el kellene altatni őket, de nálam nagyon ritkán altatnak el jószágot. Legfeljebb akkor, ha nagyon beteg vagy nagyon öreg.

A gyepmester az új Venyimi út közelében lévő állattartó telepen gyűjti össze a gazdátlan kutyákat.

Kutyaiskola is működik a városban, az erdei tornapálya mellett: akár első, akár sokadik gazdái vagyunk kutyánknak, érdemes elvinni oda

Az Első Magyar Állatjogi Alapítvány vezetője, Létai Attila sem tapasztalt sok gazdátlan kutyát a városban és környékén:

- Egyetértek a gyepmester úrral, bár tevékenységünk teljesen más irányból indul, hogy nem jellemző gazdátlan kutyák garázdálkodása a területen! Fel-felbukkannak természetesen kóbor kutyák, de nem sok, és megjelenésük évszaktól vagy adminisztratív intézkedésektől teljesen független. Kiszámíthatatlan, hogy mikor mennyi: előfordul, hogy egyik bejelentett kutyától a másikhoz sietek, de az is, hogy hetekig nem találkozom eggyel sem. Én is úgy találom, hogy manapság már minden kutyában van azonosító: ezért is lenne fontos, hogy aki talál vagy befogad egy ebet, az először is kérjen segítséget vagy a gyepmester úrtól, vagy tőlem, vagy egy állatorvostól, hogy leolvassák ezt az azonosítót, és megtudjuk, milyen kutyával is van dolgunk, kell-e oltani?

Megkérdeztük: életszerűnek tűnik-e az, hogy kóbor kutyát csak úgy magával visz valaki?

- Előfordulhat, hiszen a gazdátlan kutyák is többnyire egy gazdával éltek korábban, és lehet, hogy az új gazdáját látja majd a befogásával próbálkozó emberben. De tegyünk különbséget a kóbor és a kóborló kutyák között: a kóbornak pillanatnyilag nincs gazdája, a kóborló pedig lehetséges, hogy csak egy kis izgalom, világlátás, bandázás kedvéért, egy-két órára hagyta ott az otthonát, gazdáját. Ez főként falusias jellegű részeken fordul elő, ahol esetleg hiányos a kerítés, a gazda nem figyel szigorúan a kutyára.

Szépen gyógyulnak a sérültek

Mezőfalva – Ketten már egészen jól vannak. A súlyos sebeket kapott kisfiú is hazamehetett pénteken.

A két súlyos és egy könnyebb sérüléssel járó iskolai kutyatámadás még napokig téma volt a településen, sokan éreztek együtt az eb által megmart emberekkel, főleg a legjobban sérült harmadikos kisfiúval.

Telefonos érdeklődésünkre édesanyja elmondta, kisfia pénteken kijöhetett a kórházból, a lábadozást otthonában folytatja. Lelkileg is jól van, de hogy mi lesz a reakciója, ha az utcán találkozik egy kutyával, azt még nem lehet kiszámítani. Beszélni már tudnak a történtekről, de azért még erősen megviselik az emlékek.

Szintén javuló állapotról számolt be Márok Csaba polgármester az iskola technikai dolgozójának munkáltatója. A gyerek keresésére és megmentésére az igazgatóhelyettessel az udvarra indult hölgy szintén súlyos sérüléssel élte meg a kutyakalandot. A jó hír: Ő is hamarosan munkába állhat, ahogy a kisfiú védelmében aktív szerepet vállaló, de könnyebb sérülést szenvedett tanítónő, aki már újra a katedrára állhatott.

 

Felelősségünk

Sosem a kutya, hanem a gazdája a felelős állítják a hozzáértők a harapós kutyáról. Vagyis: foglalkozni kell az ebbel, tanítani, szoktatni a külvilághoz.

Továbbá gondoskodnunk kell a kutya megfelelő tartási körülményeiről: úgy, hogy az az eb, a gazdája és környezete számára is megfelelő legyen.

Ide tartozik a jó kerítés is, hogy a kutya ne kóborolhasson el, séta közben se szökhessen meg, ne tehessen kárt senkiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!