Ezt szerezze be, ha kutyát szeretne

2017. március 01., 15:00 szerző: Vadas Krisztina
komment
Az első kutyát hazavinni, nagyban hasonló érzés ahhoz, mintha egy csecsemővel térnénk haza. Alapos előkészületeket igényel a leendő gazdi(k) részéről, mind fizikailag, mind lelkileg.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Egy kiskutyát befogadni a családba óriási boldogság. Ám sokan nem gondolják végig, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy megfelelő otthont biztosítsunk a számára. Mielőtt hazavisszük a kiskutyát, néhány dolgot be kell szerezni, és a terepet is "kiskutyabiztossá" kell tenni.

KÖRNYEZET

Fontos először azt tisztázni, hol helyezzük el a kutyust. A lakásban, azokban a helyiségekben, ahová bejárhat, pakoljunk el mindent elérhető magasságból. A kölykök szeretnek mindent felfedezni, a legfőbb tapasztalatszerzési módjuk pedig a szaglás és az ízlelés. Ezért nagy a valószínűség arra, hogy ami elöl marad, azon hamarosan rágcsálás nyomai jelennek meg. Ha az udvaron szeretnénk tartani a kiskutyát, akkor gondoskodjunk arról, hogy minden balesetveszélyes eszköz el legyen pakolva. Emellett arra is figyelni kell, hogy ha a kutya számára mérgező növény van a kertben, akkor azt megfelelően kerítsük el, hogy ne férjen hozzá. A szökésbiztos kerítés alap, ha kennelt építünk, akkor a kutya várható felnőttkori méreteihez igazítsuk az alapterületet.

TÁPLÁLÁS

Szerezzünk be két külön tálat: egyet az etetéshez, egyet pedig az itatáshoz. Fontos tudni, hogy a kiskutyák nem a nyugodt táplálkozásról híresek, a tálat akár az egész helyiségen keresztül tolják maguk előtt. Ezért érdemes vagy csúszásgátlóval ellátott tálakat venni, vagy olyan anyagút, amelyet súlyából fakadóan nem tud arrébblökni.

Habár a kiskutyák szeretnek gazdáikkal az ágyban aludni, szükségük van saját fekhelyre is, ahová bekuckózhatnak, ha úgy van kedvük
Fotó: Vadas Krisztina

Még a kutyus megérkezése előtt gondoskodjunk a szükséges tápról is. Ha tenyésztőtől vásároljuk, kérdezzük meg, mit evett előtte a kölyök, és fokozatosan szoktassuk át az általunk választott tápra - de maradhatunk annál a fajtánál is. Egy a fontos: mindenképp kölyköknek kifejlesztett eledelt vásároljunk, mert ezek tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szükséges tápanyagokat. Idővel nedves ételt (konzerv, tasakos) is adhatunk neki, de ne ez legyen a fő táplálék. A szakértők úgy fogalmaznak: a kutyáknak olyan a konzerv, mint az embereknek a leves, a táp pedig olyan, mint a főétel. Tehát nem érdemes erre korlátozni az etetést, mert nem fog megfelelően fejlődni.

FELSZERELÉS

A legfontosabb a nyakörv vagy hám, valamint a póráz. Érdemes az idomítás, tanítás idejére fix hosszúságú, erős anyagú pórázt vásárolni. Mikor már szépen sétál és megszokta a "megkötést", akkor válthatunk automata, azaz változtatható hosszúságú pórázra. A nyakörv vagy hám kiválasztásánál óvakodjunk a műanyag hatású, nylon anyagú daraboktól: ezek felsérthetik a kölyök bőrét. A szövet a legmegfelelőbb választás: strapabíró és kényelmes is. A méret kiválasztásához vigyük magunkkal a kutyust is, hogy rá tudjuk próbálni. A nyakörv akkor a megfelelő méretű, ha két ujj kényelmesen befér a nyak és a nyakörv közé, de ennél több hely nincs. Bilétát is tegyünk a nyakörvre, amelyre felírjuk a nevünket és a telefonszámunkat.

FEKHELY

Még ha úgy is döntünk, hogy a kutyus alhat velünk az ágyban, vagy a kanapén, akkor is vegyünk neki egy saját fekhelyet. Fontos, hogy legyen egy olyan kuckója, ami csak az övé, ahová elhúzódhat a világ elől, ha úgy szeretné. A métereihez megfelelően válasszunk fekhelyet: fontos, hogy később is kényelmesen elférjen benne. Legyen jól tisztítható anyagból, hiába szebbek a plüss kiságyak.

EGYEBEK

Több kisebb dolgot is be kell szerezni. A kutya szőrétől függően a megfelelő ápoló eszközöket: kefét, fésűt, trimmert. Egy karomvágó olló sem árt, de használatához először mindenképp kérjük állatorvos vagy kutyakozmetikus segítségét. A játékokról sem szabad elfeledkezi: minél több van belőle, annál kevésbé esnek áldozatul a papucsok, tárgyak a rágcsálási vágynak.

Vadas Krisztina

2017. március 01., 15:00 szerző: Vadas Krisztina

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...