Madár- és denevérbarátság

2017. február 06., 16:42 forrás: Fejér Megyei Hírlap
komment
A lakástulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését.

A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett és helyenként vészesen fogyatkozó fecskéknek, verebeknek és denevéreknek az élőhelyeit, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is.

Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek.

A hazai fecskeállomány riasztó mértékben megfogyatkozott, felére csökkent az elmúlt másfél évtizedben. Ha nem figyelünk oda rájuk, hasonló folyamatok bekövetkeztére számíthatunk a szintén épületlakó házi és a mezei verebek és egyes denevérfajok esetében is
Fotó: FMH-Archív

A megyei kormányhivatalok a fészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését, a denevérkolóniák áttelepítését tavasszal csak a szaporodási időszak kezdetéig engedélyezheti: a fecskefészkek eltávolítását március 31-ig, a denevérek eltávolítását április 1-31. között. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintettek időben, idén első körben legkésőbb februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet. Megfelelő tervezés hiányában a munkálatok a lakott fészkeket és lakóüregeket törvénysértő módon, állatok tömegeivel együtt semmisíthetik meg.

A hazai fecskeállomány az élőhelyek romlása, a klímaváltozás és a társadalmi tolerancia csökkenése miatt már így is riasztó mértékben megfogyatkozott, felére csökkent az elmúlt másfél évtizedben. Ha nem figyelünk oda rájuk, hasonló folyamatok bekövetkeztére számíthatunk a szintén épületlakó házi és a mezei verebek és egyes denevérfajok esetében is. Ezeknek a védett állatoknak az elpusztítása nem csak törvénytelen, de ellentétes jól felfogott érdekünkkel is.

A klímaváltozás egyik következményként újabb és újabb szúnyogok terjesztette betegségek, illetve rovarkártevők tűnnek fel hazánkban is. A fecskék, sarlósfecskék és denevérek ugyanakkor a legfontosabb szúnyogfogyasztó állatok közé tartoznak, a verebek növényi kártevő rovarokkal is táplálják a fiókáikat és a gyomnövények magjait is fogyasztják. Ha megsemmisítjük ezeknek az állatoknak a szaporodó- és élőhelyeit, akkor sokszorosára nőnek a védekezésre fordítandó költségek.

Ennél is nagyobb probléma, hogy eközben súlyosan veszélyeztetjük a lakókörnyezetünk biológiai sokféleségét, csökkenthetjük hazánk mezőgazdasági potenciálját.

2017. február 06., 16:42 forrás: Fejér Megyei Hírlap

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...