Állatvilág

2015.10.25. 18:33

Ez nem állatkert - Az állatmenhely nem otthon a kutya számára

A kutyák is érző lények, nagy a felelősség, hogy úgy neveljük fel őket, ahogy megérdemlik. Nem a menhelyen kellene felnőniük.

Munkácsi Réka

Az állattartás felelősségteljes dolog: amikor úgy döntünk, hogy akarunk egy házikedvencet, az bizony elkötelezettségekkel jár. Akkor is le kell vinni sétálni, ha esik az eső és fúj a szél, oltásokra kell vele járni és törődni kell vele. Ezek elhanyagolhatatlan tényezők, és aki ezeket nem vállalja, ne is gondolkozzon kiskedvencben. Ha nincs rá elég idő, akkor is fölösleges egy kutya. Ugyanúgy szüksége van társaságra és törődésre, mint egy embernek. Nekik sem jó, ha egész nap egyedül vannak otthon, ingerszegény környezetben. Szeretet: ez a legfontosabb, amit meg kell nekik adni.

Sajnos rengeteg az olyan gazdi, aki ebbe bele sem gondol mielőtt beszerezne magának egy kedvencet. Ezért van szükség olyan szervezetekre mint az dunaújvárosi székhelyű Első Magyar Állatjogi Alapítványra rövidítve: E.M.Á.A. Az alapítvány célja az elhagyott illetve elhagyni kívánt állatok gondozásba vétele, részükre megfelelő egészséges tartás biztosítása (időlegesen). Valamint az állatok súlyos sérelmével járó tartás (verés, kínzás, stb.) esetében a hatóságok és egyéb illetékes szervek előtti fellépés, vagyis az állatok megfelelő elhelyezésének, a megfelelő tartásra történő rászorításnak, szükség esetén pedig a büntetőjogi felelősségre vonásnak a kezdeményezése is.

Létai Attilával, az Alapítvány létrehozójával beszélgettünk és látogattuk meg a baracsi telephelyet.

Létai Attila imádja a kutyákat, szinte az összesnek a nevére emlékszik, akivel valaha dolga volt és a kutyák is viszont szeretik őt

- Ez egy menhely, nem állatkert. A kutyáknak ez nem élettér, csupán egy átmeneti állapot kellene, hogy legyen. A telephely teltházzal működik, mivel van egy bizonyos létszám, ami fölé nem mehetünk. Ha nincs hely, nem tudunk több kutyust befogadni. Tehát ahhoz, hogy legyen hely, minél több kutyát örökbe kellene fogadni. Persze nemcsak emiatt, hanem mert nekik is szükségük van egy otthonra, egy biztonságot nyújtó helyre - mondta el a Dunaújvárosi Hírlapnak a szakember.

Előre egyeztetéssel a telep látogatható, majd jöhet a szimpatikus eb kiválasztása. Viszont az, hogy örökbefogadjunk, költségekkel jár, ugyanis ki kell fizetni az állat csipelését. Egy bizonyos adományban meg kell állapodni, hiszen a következő állatoknak is szükségük van ellátásra. Az örökbefogadni kívánt jószágnak is voltak költségei, ahogy a telep fenntartásának is vannak.

Dencsike, nagyon játékos, kedves, kicsit félénk kutyus. Két testvérét már elvitték, ő egyedül maradt, pedig még trükköket is tud. Fel tud mászni a kennelrácsra és le is mászik. Hihetetlenül boldog, ha szabadon futkározhat

Az ott tartózkodó állatok napi ételadagjának költsége tízezer forint, és ahhoz, hogy egészségesen működjön a rendszer az egyhavi költség a hatszázezer forintot is eléri. Sokkal több támogatóra és egy százalékra lenne szükség, hogy az állatok semmiben se szenvedjenek hiányt.

Vannak egyéb dolgok is, amiket meg kellene csinálni a menhely körül... Elsősorban a földutat, ami a telephez vezet. Egy esős napon jártunk odakint, az autó sárban fürdött és zötykölődtünk a kátyúk miatt. Illetve áll a telepen egy ház, ami beázik, ebben az állapotában semmire sem használható, főleg nem irodának, ami esetleg nem lenne hátrány ennek a helynek sem.

Mi az összes kutyába beleszerettünk, van kicsi és nagy, fekete és fehér és az összes szeretetre éhesen kapálózott. Többségük keverék, de akad köztük fajta tiszta is. Sokat közülük bántottak, de volt akivel egyáltalán nem is foglalkoztak, kikötve élte életét. Minden kutya megérdemel egy törődő gazdit, nekik is jár, hogy legyen egy saját otthonuk, ahol szeretik őket.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!