Állatvilág

2017.02.15. 15:30

Támad a madárinfluenza

Dunaújváros - A madárinfluenza vírusának változékonysága miatt kialakulhat olyan típus, amely embereket is képes megbetegíteni. Ez történt a 2004-es H5N1 járvány kitörésekor, amikor is több százan fertőződtek meg, főleg Délkelet Ázsiában, ahol a körülmények kedveztek az állatról emberre történő átkerüléshez.

Horváth Dominik

Pánikra semmi ok, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, az alapvető szabályok betartása kiemelten fontos.

A jelenlegi H5N8 madárinfluenza-vírus kapcsán Európában csekély a valószínűsége a kereszteződésnek, az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt.

Ha felüti fejét a megbetegedés a baromfiállományban, akkor minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a terjedését. Ezért kiemelten fontos - még ha kegyetlennek és szükségtelennek is tűnhet - a fertőzött állomány teljes elpusztítása, és az érintett területekre vonatkozó szigorú szállítási korlátozás.

A galambok - a madárinfluenzát tekintve - teljesen veszélytelenek, nem vírushordozók Fotó: Horváth Dominik

A házimadarak esetében a tünetek változatosak. Kezdetben étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése, bágyadtság, borzolt tollazat lehet árulkodó. Alacsony és magas elhullási arány is tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg-gyarapodás csökkenése is.

A vírust vadmadarak hurcolták be az országba. Leginkább a vízi élőhelyeket kedvelő madarak érintettek, például hattyúk, sirályok. Mivel a vírus az ürülékben hetekig elél, így az könnyedén bejuthat az állományba a cipőtalppal.

A kis hatókörű terjedés meggátolható az állatok zárt tartásával. Ebbe beletartozik a takarmány és szalma zárt tárolása, valamint az is, hogy az ólba kizárólag a cipő és a kéz hypóoldatos fertőtlenítése után lépünk. A telepi ruházatot máshol nem szabad használni. Szeles időben különösen figyelni kell rá, hogy az állomány be legyen zárva, a levegőben repülő tollpihékkel, porral ne érintkezhessen, ami akár a több száz méterre lévő fertőzött telepről is átjuthat. Az állatok ivóvíz és takarmányellátása is olyan helyről kell, hogy történjen, ami nem kerülhet érintkezésbe vadon élő madarakkal.

A járműveket belépés és kilépés előtt szintén fertőtleníteni kell, mindenkitől, aki kapcsolatba kerül az állatokkal, meg kell követelni a védőruházat használatát.

A madárinfluenza betegségben elhullott, vagy a madárinfluenza betegség felderítése, illetve leküzdése miatt leölt állatokért állami kártalanítás jár, ha az állattartó a törvényben előírt bejelentési kötelezettsége alapján az észlelt betegséget vagy elhullást jelentette az állatorvosnak, illetve állatait a vonatkozó jogszabályok betartásával vásárolta és tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!