Állatvilág

2008.12.26. 14:32

Törzskönyv - A mangalica

A mangalica Szerbiából származik, bő kétszáz éve került Magyarországra. Sok mítosz övezi.

Dunaújvárosi Hírlap

A törökök kiűzése után az egykori hódoltsági területeken rendkívül kevés sertés maradt, hiszen a törökök vallási okokból nem fogyasztottak sertéshúst. A keresletet többek között Szerbiából hajtott kondákkal elégítették ki, amelynek egyedei kereszteződtek a hazai fajtákkal. A lakosság körében egyre népszerűbb lett ez a zsírsertésfajta, amit akkor mangalitzának is neveztek, s amely teljesen át-alakította a hazai sertésállományt. 

A XIX. század végére csökkent a zsírsertések iránti kereslet, viszont nőtt a húsdisznók iránti érdeklődés. A legnagyobb csapás a fajtára az 1895-ben kitört sertéspestis volt, amelynek 20 éve alatt az állomány 95 százaléka elhullott. 1960 után már 1000 példány sem volt.

Fordulópontot az 1990-es évek eleje jelentett, amikor újra elkezdték a mangalicát szervezetten tenyészteni.

A mangalicahúsról az a hír járja, hogy egészségesebb, kevesebb benne a koleszterin, és az ember számára létfontosságú telítetlen zsírsavat tartalmaz. Nem így van. 

Az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!