Baba

2015.03.26. 17:38

Előzetes vizsgálattal kiszűrhetők lennének az embrió genetikai rendellenességei

A természetes úton létrejövő várandósság alatt és a lombikbébiprogramok során történő vetélésekért a legtöbb esetben az embrió kromoszómaszámbeli rendellenessége felelős.

37 éves anyai életkor felett a természetes és a mesterséges úton megfogant embriók közel 70 százaléka, 40 év felett pedig 80–100 százaléka hordoz ilyen rendellenességet. Ezekben az esetekben a terhesség általában vetéléssel végződik, vagy az újszülöttek súlyos genetikai rendellenességgel jönnek világra. A lombikbébi-programban (IVF) részt vevő párok esetében pedig még inkább fokozott az igény arra, hogy csökkentsék a komplikációk esélyét, hiszen ők sok esetben testi és lelki megterhelések sorozatán mennek keresztül, mire szülőkké válhatnak. 

Hazánkban azonban a lombikprogramban részt vevők nem lehetnek biztosak abban, hogy egészséges embriót ültetnek be az anyaméhbe az IVF program során. Ezen rendellenességek kimutatására ugyanis egyetlen módszer, a PGD-A alkalmas. Külföldön elterjedt gyakorlat, hogy mielőtt a lombikprogram során beültetik a magzatkezdeményt, megvizsgálják azt a PGD-A módszer segítségével. A preembrióból való genetikai mintavétel nagy biztonsággal végezhető el.A probléma lényege, hogy egy embrió életképességének meghatározását külső jelek alapján nem lehet elvégezni. Csak genetikai vizsgálattal deríthető ki biztosan, hogy az embrió kromoszómaállománya hordoz-e eltérést.

A külföldön már hosszabb ideje alkalmazott PGD-A eljárás segítségével az orvosok ki tudják választani a bizonyosan életképtelen vagy súlyos genetikai rendellenességet hordozó embriókat az anyaméhbe történő visszaültetés előtt. Hazánkban a PGD-A technológia alkalmazása évek óta szakmai viták kereszttüzében állt. Sajnos az eljárást még orvosszakmai körökben is számos félreértés övezte. Alkalmazásának etikai vitatottsága sem megalapozott, hiszen a vizsgálat épp annyira tekinthető „genetikai szelekciónak”, mint amikor a már létrejött terhesség során időben felismert magzati rendellenesség alapján az elé a fájdalmas kérdés elé állítják a szülőket, hogy vállalják-e genetikailag sérült magzatuk világrahozatalát. A lombikprog-ramok során alkalmazott PGD-A vizsgálat az ilyen súlyosan megterhelő élethelyzetek kialakulását hivatott minimalizálni, hiszen a kromoszómaszámbeli eltérést nem mutató embrió jó eséllyel beágyazódik és 9 hónap után egészséges kisbaba születik.

Remélhetőleg az eljárás elismertségének növekedésével mind nagyobb körben válik elérhetővé a módszer. A magyar nehezített fogantatású párok jobb esélyekkel készülhetnek a gyermekvállalásra, számos fájdalmas tapasztalattól óvhatjuk meg őket a PGD-A vizsgálat széleskörű alkalmazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!