Jógával fejlődik a kicsi

2017. január 08., 08:15 szerző: Lovász Lilla fotós: Lovász Lilla
komment
Az új esztendő a pár hónapos, pici babák számára is hozhat igazi újdonságot: a baba-mama jóga a kicsinek játékos fejlesztés, az anyukának remek kikapcsolódás, ami egyben elmélyíti a gyermek édesanyával való kapcsolatát.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

„Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni, tekeredik a rétes, kígyó akar lenni..." - éneklik a gyermekdalt az anyukák, miközben néhány hónapos babájukat finoman végighengergetik lábukon, kétszer, háromszor is. A kicsik ezt borzasztóan élvezik, baba-nevetéstől hangos a terem. A sok kuncogó apróság és boldog anyukáik jógaórán vesznek részt: Balatonfüred-Arács egy nyugalmas szegletében, Polyák Georgina jógaoktató gondos útmutatásai mellett.

- A jóga évezredes, Indiában kifejlesztett, de ma már az egész világon gyakorolt módszer a test és a lélek harmóniájának elérésére. Az összhangra épül a baba-mama jóga is: az édesanya és gyermeke közti kapcsolat, a személyes kötődés elmélyítését segíti - mondja a jógaoktató, Georgina, aki sokféle jógaórát tart a vinyasa flowtól a gerincjógán át a kismama-jógáig, de mind közül a babákkal való közös mozgás a személyes kedvence.

- Nagyon jó érzés látni, mennyit fejlődnek azok a picik, akik rendszeresen járnak hozzám édesanyjukkal. A foglalkozásokon olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek segítik a babák kiegyensúlyozott testi, idegi, és mozgásfejlődését, de edzik érzékszerveiket és izmaikat is. Közben a mamáknak szintén segít a jóga: támogatja a szülés utáni regenerációt, ellazítja, de erősíti is az izmokat, átmozgat és felfrissít.

Nyolc hetes és nyolc hónapos kor közötti kicsiket várnak a baba-mama jógára, ami nemcsak teljesen egészségesen fejlődő kicsiknek kiváló, de problémás csöppségek számára is megoldás.

- Én már arra készültem, hogy a kislányommal, Tündével gyógytornára kell majd járnunk, mivel nagyon feszítette hátrafelé a karjait, nem akart átfordulni, és hasfájós is volt. Három hónapos korában kezdtünk el Ginához járni, és rohamosan kezdett javulni, minden téren. Nyugodtabbak lettek a napjaink - mondja Almási Mónika.

Polyák Georgina jógaoktató (középen) a szerint a baba-mama jóga kiváló fejlesztő módszer a legkisebbeknek Fotó: Lovász Lilla

A tapasztalatok szerint a jógázó csöppségek sokkal kiegyensúlyozottabbak a mindennapok során. Könnyebben illeszkednek be később az óvodai, iskolai közösségekbe, sőt, az esetleges diszlekszia, diszgráfia kialkulásának megelőzésében is szerepe lehet az efféle foglalkozásoknak.

- Egyszer egy anyuka döbbenten hívott fel az első jógaórájuk után. Kiderült, hogy a babája addig minden nap szinte folyamatosan sírt, ám a foglalkozás után teljesen megnyugodott, az anyuka pedig végre kialudta magát - emlékszik vissza Georgina.

A kiscsoportos foglalkozások bensőséges hangulatban, a babának teljes biztonságot jelentő körülmények között zajlanak.

– Az anyukáknak mindig azt mondom, figyeljenek a babára és az ő ritmusában dolgozzanak. Bármikor megetethetik, szoptathatják, tisztába rakhatják, sőt, ha úgy érzik, hogy éppen az lenne a legjobb, el is altathatják a kicsit. Fontos, hogy az anyukák hozzák magukkal a gyermek takaróját, hogy a picur érezze az otthon illatát, és minden olyan más kelléket, játékot, ami növelheti a komfortérzetet.

Megtudjuk, az első pár alkalom csak a ráhangolódásról szól, a kicsi megszokja a környezetet, a többi baba és anyuka jelenlétét, a mondókákat, dalokat. Lassacskán aztán teljesen együttműködik a mozgató, masszírozó feladatokban, és láthatóan élvezni kezdi a foglalkozást.

– A császáros babák számára kimondottan ajánlom a jógát, hiszen ők nem élik át a természetes szülést kísérő érzeteket, a szülőcsatornán áthaladva annak nyomó, masszírozó hatását, ami egyébként stimulálná az idegrendszert és a fontosabb szerveket.

A másik fontos dolog a harc, amit a világra jövetelért meg kell vívni: ha nem foglalkozunk megfelelően a császármetszéssel született kicsikkel, akik nem eshettek át ezen a nagyon fontos szakaszon, később hajlamosak lehetnek arra, hogy feladják a küzdelmeket az életben. A jógafoglalkozásokkal ezen is lehet javítani, hiszen a passzív mozgatás mellett a kicsi aktívan hozzájárul a gyakorlatokhoz.

– Az idegrendszert a fülben lévő egyensúlyi szerv, a három félkörös ívjáratban lévő folyadék különböző irányban történő áramoltatásával stimuláljuk. Ehhez a kicsit minden irányban mozgatjuk, nem csak egyfelé hintáztatjuk, vagy ide-oda ringatjuk, ahogy régen ez megszokott volt. Rengeteg különböző gyakorlatsor létezik erre, például az, hogy az anyuka a lábán előre, hátra görgeti a csöppséget, vagy az, hogy a csípőjét „tengelyként" fogva, egy szaltózó mozdulattal körbefordítja. Ezt rettenetesen élvezik a picik, ráadásul az anya és gyermeke közti bizalomérzést is erősíti.

Almási Mónika és kislánya, Tünde régóta járnak jógázni: mindketten élvezik a gyakorlatokat Fotó: Lovász Lilla

Minden gyakorlatot mondókák, énekek kísérnek, ami nem csupán megnyugtató a picinek, de ritmusérzék fejlesztésére ugyancsak kiváló. Közben pedig az anyukák észrevétlenül tanulják meg a gyermekdalokat.

Minden baba-mama jóga órát relaxáció zár: az anyukák magukhoz szorítják a picit, és egymás szívverését figyelve mindketten megnyugszanak. Egy közös utazás ez a békés, boldog felcseperedés felé.

Lovász Lilla

2017. január 08., 08:15 szerző: Lovász Lilla fotós: Lovász Lilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...