Baba

2015.04.24. 17:09

Kismamák és kispapák - Mindent a gyerek érdekében!

Dunaújváros - Átlagember nem is gondolná, milyen sokféle téma kapcsolódik a szüléshez, a születéshez...

Pekarek János

A Születés Hete alkalmával impozáns megnyitónak lehettek részesei, akik ellátogattak a kórház auditóriumába: a Munkásművelődési Központban működő Fekete Fényes Színház amatőr előadása után a kórház szülészetének történetét is megismerhettük 1952-től napjainkig, főorvosokkal és statisztikákkal együtt. (A több mint hat évtized alatt összesen öt osztályvezető főorvosa volt/van az osztálynak, ahol 1975-ben született a legtöbb gyerek: 2656, és 2005-ben a legkevesebb: 799. Tavaly 899 baba látott itt napvilágot. Az élveszületések nagy és a császármetszések kis számában is országosan előkelő helyen áll kórházunk!)

Ez itt egy színielőadás részlete, mégpedig a Fekete Fényes Színháztól, a Születés Hete alkalmából
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Nekünk is ünnep ez a hét! jegyezte meg megnyitó beszédében dr. Bazsa Sándor, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezető főorvosa. Az ünnepet pedig a következő napokban sok érdekes ismeretterjesztő, vidám és szakmai rendezvény színesíti.

Például az érdeklődők megnézhetik a szülészetet és az újszülött osztály korszerű felszereléseit, előadásokat hallgathatnak meg. Hétfőn délelőtt a Martinovics utcai védőnői központban például a babahordozásról kaphatunk részletes tanácsokat, majd ugyanitt lesz a szülők iskolája is. Közben a könyvtárban Ringató: csecsemőknek. Kedden délelőtt, délután és este az alsó Duna-parti Bárka szabadidő központban orvosokkal és zenepedagógussal találkozhatnak a szülők, gyerekek, játszóház és ringató is lesz, táplálkozási tanácsokat hallhatnak a résztvevők, bohóc és játszóház szórakoztatja a vendégeket, akik jógázni is tanulhatnak, megismerkedhetnek a babamasszázzsal vagy a játékfejlődéssel konduktív és gyógypedagógiai szempontból egyaránt.

S aki(k)ért a sok munka és az egész rendezvény van...

Másnap a Klub Hotelben jöhetnek össze az érdeklődők, ahol gyermekeknek szánt foglalkozások mellett például az őssejt-megőrzésről hallhatnak előadást, de lesz mesekuckó és gyerekfotózás, balesetmegelőzési tanácsadás és elsősegélynyújtási oktatás. Végül csütörtökön délelőtt Mamamérföld: batyus séta a gyerekekkel, ami a Lidl áruház parkolójában kezdődik és egészen délig tart, délután pedig a Martinovics utcai védőnői tanácsadóban a kismamák mellett a kispapák számára is rendeznek előadásokat.

Igaz, a kispapák az egész hét összes rendezvényén is szívesen látott vendégek - ha nem szégyellik ezt...

Természetesen

Ami számomra az egész programsorozatból a legfontosabb, az az, hogy a szervezők magától értetődőnek és természetesnek veszik, ami valóban az, csak viszonylag kevesen fogadják el annak: hogy a gyerek várása, születése, gondozása, nevelése legalább annyira az apák ügye is, mint az anyáké!

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!