Baba

2015.10.25. 18:32

Mindennapi anyaság: Meghökkentő fordulat

Dominik megszületéséig nagyon foglalkoztatott, hogy vajon milyen lehet, lesz két gyerekkel az élet. Tudom majd mindkettejüket szeretni? Vajon lesz elég időm rájuk, lesz elég türelmem hozzájuk?

Vinczellér Anita

Aztán megszületett a kisfiunk, és szépen sorban jöttek a válaszok. Dominik védtelen kis újszülöttből szép lassan örökmozgó csecsemővé válik. Csodálatos érzés újra megtapasztalni a kisbabás élet apró örömeit. Ezek adnak erőt a nehézségekhez. Mikor reggel gőgicsélésre kelünk, vagy a huncut mosoly, mikor egymás szemébe nézünk. Nincs ennél szebb. Talán csak az, mikor mindezt egy nehéz, fárasztó nap után kapjuk. Dominik nagyon türelmes baba, és csak akkor sír ha tényleg baja van, na de akkor aztán összecsődül mindenki, olyan hangosan hozza a tudtunkra, hogy neki gondja van. A nehéz napok mindig akkor jönnek, amikor nekem is nyűgös kedvem van, így próbára téve a türelmem. A vigasztalhatatlan sírás ritka vendég nálunk, de nem ismeretlen. Nemrég nálunk járt, a megszokott délelőtti rutin ilyenkor hirtelen megváltozik, és azonnal indul a vigasztalás. Le se tudom tenni a kezemből, ringatom, szoptatom, büfiztetem, sétálunk táncolva-énekelve, simogatom, masszírozom, ölelgetem, babakocsiban tologatom, de semmi sem segít. Kifogytam a lehetőségek tárházából. Fogalmam sincs, miért sír. Talán a hasa fáj? Vagy jön a foga? Beteg? Vagy álmos? Tehetetlen vagyok, és ő csak sír és sír.. Végső elkeseredésemben eszembe jut, hogy ha már megvigasztalni nem tudom, akkor megeszem. Felkapom a kezembe, az arcomhoz emelem, és megeszem a combiját, hammm-hammm bekaplak! Egyből elhallgat, figyeli a játékot, még néhány falatozós mozdulat, és mosolyra áll szeme-szája. És igen! Itt az első hangos kacaj! Őszinte, szívmelengető, felszabadult, és boldog babakacaj! Ameddig folytatom ő csak nevet, és vele együtt én is. A sírás pedig a nyűgös hangulattal együtt köddé vált, boldogság és öröm veszi át a helyét. Ez a legszebb zaj, amit egy kisgyermek csaphat. Köszönöm neked, drága Kisfiam!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!