Baracs

2014.06.20. 16:55

A hálózatra rákötés módjára, feltételeire voltak leginkább kíváncsiak

Baracs, Kisapostag - Befejezéséhez közeledik a négy település szennyvízberuházása. A helyreállításokról és a hálózatra rákötésekről tájékoztatták a szakemberek a lakókat Baracson, Kisapostagon.

Körmendi Erzsébet

Baracson szinte azonnal a lovak közé csaptak: a kivitelező, a rendszert üzemeltető vízszolgáltató képviselője, a beruházás koordinálói, a műszaki tartalomért felelős úgynevezett FIDIC-mérnök, az önkormányzat vezetői azért álltak ki a lakók elé, hogy feleljenek a felmerülő kérdéseikre. Felvetésre válaszolva Várai Róbert polgármester hangsúlyozta: az esővizet tilos a szennyvízhálózatba beleengedni. Elmondta továbbá, hogy a kivitelező cégnek ugyanolyan állapotban kell otthagyniuk a területet, amilyen előtte volt. A munkák kezdetekor videófelvétel készült minden utcáról, valamenyi portáról, az ezeknek megfelelő helyreállítást lehet megkövetelni. A lakók kifogásaira több válaszadó is hangsúlyozta: a szerződés a szennyvízcső-fektetésre szól, arra kaptak uniós támogatást, nem útépítésre. A plusz munkákat sajnos nem nézik el még öt-tíz centivel szélesebb burkolatot sem , és ezeket nem is finanszírozzák. A kivitelező ott hagy árkot, ahol korábban is az volt, és betemeti ahol nem előtte volt. Viszont, ha vége lesz a csatornázásnak, akkor az önkormányzat tervet készíttet a felszíni vízelvezetésre, árokrendszer kialakítására.

Lovász János dicsérte a kivitelező munkáját a baracsi fórumon. Az előtte lévő sorban Fehérvári József hallgatja a hozzászólást (Fotó: A szerző felvétele)

Többen jelentettek be problémát, ezeket a műszaki ellenőr és a kivitelező szemügyre veszi a napokban. Beke László FIDIC-mérnök egyebek mellett arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy az ingatlantulajdonosok folyamatosan köthetnek rá a rendszerre ott, ahol az üzemeltető átvette a szakaszt. Mindenkit írásban értesítenek ennek megtörténtéről. Utána a lakónak igazolnia kell, hogy nincs elmaradása az érdekeltségi hozzájárulás fizetésében, kiásni az ingatlanra bekötő szakaszt, szakemberrel kiépíttetnie a vízórával ellátott bekötést, majd átvételre lejelenteni a rákötést (a munkagödröt nem szabad betemetni), az üzemeltető egyeztetett időpontban kimegy a helyszínre, leellenőrzi az elkészült művet, és ha minden rendben, attól kezdve használhatja a lakó a csatornát. Hangsúlyozta: három hónap türelmi idő van, utána bizonyítani kell, hogy az elhasznált ivóvízzel megegyező mennyiségű szennyvizet elszállíttat a szippantóautóval, mert a különbözet után köbméterenként 1800 forint talajterhelési díjat kell fizetnie. Egy év elteltével már nem lehet választani: kötelező lesz rákötni a csatornára.

A településspecifikus helyreállításokat leszámítva, ugyanez hangzott el a kisapostagi lakossági fórumon is.

Nagy Attila polgármester, Kovács István a vízszolgáltató képviselője és Beke László műszaki ellenőr  (Fotó: A szerző felvétele)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!