Baracs

2014.04.15. 19:50

Jól sáfárkodtak a vagyonnal Baracson

Az Állami Számvevőszék ellenőrizte Baracs önkormányzatának gazdálkodását. A jelentés nagyon kedvező.

Körmendi Erzsébet

Az Állami Számvevőszék kiemelten fontosnak tartja az önkormányzati vagyon kezelésének, a vagyonnal való gazdálkodási szabályok betartásának ellenőrzését, mivel ellenőrzési tapasztalataik szerint a pénzügyi folyamatok és az egyensúlyi helyzet a vagyon ellenőrzése nélkül hitelesen nem értékelhető.

A kerékpárút alapkőletételekor a polgármester köszönetet mondott az előző testületeknek, mert ők is jól gazdálkodtak (Fotó: Archív)

Baracs esetében a 2009 és 2012 közötti vagyongazdálkodását vizsgálták – a könyvviteli mérleg adatai alapján –, hogy az önkormányzat vagyona 5,9 százalékkal csökkent. Az önkormányzat a törvényi előírásnak megfelelően meghatározta a törzsvagyon körét, elkülönítette a forgalomképes és forgalomképtelen vagyoni elemeket, rendelkezett a forgalomképesség szerinti megváltoztatás módjáról és a vagyon nyilvántartásáról. A képviselőtestület a hatvan napos határidőn túl, 2012. március 30-án fogadta el a vagyongazdálkodási rendeletet, amely tartalmazta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemeit. A vagyongazdálkodással összefüggésben nem szabályozták a kezelésbe adást és a használati jog létesítését, a vagyon ingyenes átruházása, továbbá a követeléselengedés eseteit és módjait. A beszerzések szabályozása elmaradt.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés során megállapította: Baracs önkormányzatánál a vagyongazdálkodás szabályszerűsége biztosított volt a vizsgált években.

Az önkormányzat a 2009 és 2012 között eleget tett a jogszabályban előírt leltározási kötelezettségének. A mérlegben kimutatott eszközök, közöttük az üzemeltetésbe átadott eszközök leltározása megfelelt a leltározási szabályzatban foglaltaknak. A számviteli nyilvántartásában szereplő ingatlanvagyon, az ingatlanvagyon kataszter, valamint a földhivatali ingatlan-nyilvántartás adatainak egyezősége biztosított volt. 
Az számvevőszék ellenőrei javasolták a jegyzőnek, hogy a korábbinál határozottabban gondoskodjon a jogszabályokban meghatározott közérdekű adatok közzétételéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!