Baracs

2016.08.11. 19:10

Magtárban a termény - Gazdálkodik a baracsi önkormányzat

Baracs - Igencsak szokatlan még a hazai környezetben, hogy egy önkormányzat gazdálkodásra adja a fejét. Baracson tíz hektáros közös területből az eső miatt az idén csak 8 hektárt műveltek, de azt sikerrel.

Horváth László

A huszonhat tonna tavaszi árpa már magtárban van. Most vevőt keresnek a közel egy millió forintot érő termésre. Szerdán magtárlesen jártunk, ahol a baracsi önkormányzat közösen kereste a megoldást a megtermelt gabona hasznosítására.

A baracsiak jó gazda szemével mérik a termést. Elöl Mezei Zsolt képviselő és Várai Róbert polgármester
Fotó: Horváth László

A Nagyvenyim felé eső határban - a jövőbeni kertészeti területen - komoly elképzelésekkel fogott neki a gazdálkodásnak Baracs önkormányzata. Eredetileg gyümölcs, zöldség, fűszer és virág termesztésére szánták a kijelölt földet, de egy kicsit csúsznak a tervekkel. De addig se álljon parlagon, tavaszi árpával vetették be az év elején. Várai Róbert polgármester beszélt lapunknak az elképzelésekről.

- Az első önkormányzati termést jöttünk megszemlélni, amit magunk erejéből a magunk területén termesztettünk. A sörárpának is nevezett gabonából egészen pontosan 26.82 tonnát takarítottunk be. Jelenleg negyvenezer forint önköltségi szint alatt van az ár, így még tároljuk pár hétig. Jövetelünk célja saját szemünkkel látni a munkánk gyümölcsét, valamint az értékesítésről tájékozódni.

Címkék#Baracs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!