Baracs

2015.09.17. 15:08

Megmaradnak-e az ablakok, ajtók? - A kulcskérdés az ellenőrzés, két részről

Baracs - Megoldás előtt áll a baracsi közintézmények energia-korszerűsítési pályázata. Ablak, ajtó még van...

Pekarek János

A minap számoltunk be arról, hogy (késedelmes előlegfizetés miatt) a baracsi iskola felújításán dolgozó egyik vállalkozó, nevezetesen: aki az ablakokat szerelte fel, azt is kilátásba helyezte, hogy leszereli a baracsi közintézményekről azokat a nyílászárókat, amelyek ez idő szerint az ő tulajdonát képezik.

Ez érdekes helyzetet teremtett volna a baracsi iskolában, óvodában, polgármesteri hivatalban, így, az őszi hidegek közeledtével.

Mint írtuk, a helyzet kiváltó oka az volt, hogy a korszerűsítésre pályázaton nyertek pénzt a baracsiak. Ezután írták ki a közbeszerzési pályázatot. Az érvényben lévő jogszabályok szerint viszont pénzt csak azután lehet kiutalni, ha két, egymástól független intézmény ellenőrizte: szabályos volt-e a közbeszerzési pályázat?

Ez a képünk a nyáron készült, amikor a vállalkozó még nem vonult le a kivitelezésről Fotó: Ady Géza

Ebből az egyik ellenőrzés, a fejlesztési minisztériumi megtörtént. A másik, egy, a kormánnyal szerződéses viszonyban lévő ügyvédi iroda viszont egyszerre vagy negyven önkormányzatnál adós a közbeszerzési vizsgálatokkal. Köztük van a baracsi önkormányzat is. Érdeklődtünk: helyükön vannak-e még az új ablakok a baracsi iskolában, óvodában, polgármesteri hivatalban?

Várai Róbert polgármester megnyugtatott: az ablakok, ajtók a helyükön vannak.

A vállalkozó, aki beszerelte azokat, eljött ugyan Baracsra a múlt héten Szekszárdról ám a polgármesternek sikerült meggyőznie arról, az ügyben felgyorsultak az események. Várhatóan a jövő héten megérkezik egy nyilatkozat a fejlesztési minisztériumtól, hogy az eredetileg júliusban esedékes előlegeket még szeptemberben kifizethetik.

Ez pedig azt jelenti, hogy a nyilatkozat kézhezvétele után újra felvonul a munkaterületre a kivitelező, és folytathatja a munkát.

Van mit folytatni! Bár az ablakok, ajtók a helyükön vannak, majdnem kész már a kazánok, fűtőrendszer korszerűsítése is, a napelemek teljesen hiányoznak, részben a szigetelés is, nem beszélve a színezésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!