Baracs

2015.09.09. 16:34

Harmadszor úszott el az esély a csatornázásra Baracson

Baracs - Marad minden a régiben: nem sikerült meggyőzni a Duna-parti falurészen élőket a fejlesztésekről.

Viola Beata

Jó üzletnek tűnt a lehetőség: portánként félmillió forintot kellett volna befizetniük a lakóknak, hogy (némi kényelmetlenség és felfordulás árán) gyakorlatilag egyszerre kapjanak vízvezetéket és csatornahálózatot Baracs Duna-parti, Kisapostaggal szomszédos részén. Ezzel egyben belterületbe is vonták volna a most üdülőterület besorolással rendelkező ingatlanokat: tehát biztosítást lehetett volna kötni, hitelt lehetett volna felvenni rájuk.

Ezzel megnyílt volna a fellendülés lehetősége: minden bizonnyal fiatal, kisgyerekes, családos emberek vettek volna ott házat, telket, tovább épült, szépült volna a környék. Ez még a közigazgatási határokon (éppen csak...) kívül lévő, de szorosan szomszédos Kisapostagnak is jól jött volna, hiszen az itteni baracsiak többnyire a kisapostagi boltokba, intézményekbe járnak ügyeiket intézni.

Írásban kellett erről szavazniuk a helyieknek a nyáron. Azonban nem jött össze a projekthez szükséges kétharmadnyi, egyetértő szavazat. Most sem...

Ez az a vidék, ahol jó pár évig minden marad majd a régiben, fejlesztés helyett Fotó: Ady Géza

Nagyon sokat nem tudunk tenni... sóhajtott lemondóan Baracs polgármestere, Várai Róbert, amikor nekiszegeztük a kérdést, hogy mi lesz akkor a továbbiakban a talán legkisebb, de mindenképpen legszebb baracsi falurésszel, a 6-os főút és a Duna között megbúvó háromszázegynéhány ingatlannal? Azok után, hogy a nyár elején egy rendkívül kedvezőnek tűnő lehetőség villant fel az ott élők és a falu vezetői előtt: részben uniós támogatással, részben a tulajdonosok hozzájárulásából egyszerre építhették volna ki a szennyvízcsatornát és az ivóvíz-vezetéket.

Ehhez azonban nem gyűlt össze elegendő támogató aláírás.

Még mintegy százharminc egyetértő, írásos szavazatnak kellett volna befutni ehhez jegyezte meg a polgármester. A hivatalban most azokat a leveleket fogalmazzák, amelyekben a községházát akár igen, akár nem szavazattal válaszra méltató ingatlantulajdonosokat tájékoztatják arról, hogy ez a beruházás: elmarad.

A polgármestert azonban továbbra is foglalkoztatja az ügy. Ha azon a településrészen százharminc olyan ingatlan, amelynek mai tulajdonosai nem szavaztak, vagy nemmel szavaztak, hirtelen gazdát cserélne, talán lenne esélyünk a mindenkinek jó üzletet jelentő beruházás megszervezésére mondja csak félig tréfásan Várai Róbert, de jól érzik olvasóink, hogy ezt a mondatot csak a lehangoltság diktálta.

Mindenesetre ezúttal (is: most már harmadszor!) elúszott az esély, hogy portánként ötszázezer forintból két közművel is gyarapodjon a terület. Talán, kérdezi Várai, ha még azt is hangsúlyozzák, hogy az építkezéssel egyben az utcák újraaszfaltozását is megoldhatják: talán más lett volna az eredmény? Aligha...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!