Baracs

2015.04.26. 19:39

Néptáncfesztivállal zárták az iskolahetet Baracson

Baracs - Különleges napokon vannak túl a Széchenyi Zsigmond általános iskola diákjai: az elmúlt hét eseményeivel iskolájuk névadójának állítottak emléket.

Horváth László

Akadályverseny, aszfaltrajz verseny, színjátszó szakkörök előadása, szépíró-olvasó tanulók versengése, Széchenyi emlékverseny, fáklyás felvonulás, tanárok életfájának avatása és néptánc fesztivál tette teljessé az egyhetes sorozatot.

Szombaton 23 környékbeli művészeti iskola, kis költségvetésű együttes több mint 400 táncosa és kísérőik vett részt a hagyományos Széchenyi-hét záró rendezvényén. Amerre a szem ellátott népviseletbe öltözött gyerekek és fiatalok lepték el a faluház környékét, ahol délután két órától váltották egymást az együttesek a parketten. Este fél nyolckor Hámori Balázs zsűrielnök így értékelte a látottakat:

– Régóta járok Baracsra és biztosan állíthatom, az egyik legerősebb fesztiválmezőny jött össze. Az előadásokba, a koreográfiákba, de még az öltözékekbe sem nagyon lehetett belekötni. Ma bizonyították a táncosok, hogy náluk is megérdemelt lenne az állami támogatás, nem csak a csapatsportoknál – fejezte ki reményét a zsűri elnöke.

A dunaföldvári cinege és gólya csoport tagjai Stungli József és Fafka Júlia büszkén emelik magasba az elnyert vándorkupát (Fotó: a szerző)

A fesztivál részleteiről Czuppon Péter főszervezőt kérdeztük: – Tizenötödik alkalommal találkoztunk Baracson, eddig versenyszerű volt az együttesek bemutatkozása, ezt a hagyományt most egy kicsit átalakítanánk. A vándordíjat elhagynánk, mert nem szeretnénk senkit sem kiemelni, hogy ők voltak legjobbak, hiszen mindannyian kiválóak valamiben. Egy gyereknek az a legfontosabb, hogy elismerjék a munkáját és akkor boldogan, örömmel végzi a feladatait. Természetesen mindenképpen megtartanánk a fesztivál jelleget, de a csapatok vezetőivel együtt fogunk dönteni a folytatásról, de én a kiemelt díjazást eltörölném. Szeretnék minden együttesnek díjat adni, hogy úgy menjenek haza: ide jó jönni! Fontos cél még a fesztivál kis költségvetésének a megőrzése. Nem kérünk nevezési hozzájárulást és az ellátásért sem számítunk fel térítést. A táncosok mellett odafigyelünk a kísérők szórakoztatására is. Íjászat, lovagoltatás és sétakocsizás áll rendelkezésükre – ismertette a legfontosabb tudnivalókat Czuppon Péter.

Színpadon a Baracs Táncegyüttes, előterében Suplicz Mihály és Bebesi Mercédesz. A baracsiak Rábaközi táncokkal zárták a fesztivált

A fesztiválról a Dunaföldvári Levendula Alapfokú Művészeti Iskola Cinege és Gólya csoportja – művészeti vezetőjük Iker Józsefné – vihette haza véglegesen a vándorkupát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!