Baracs

2016.01.04. 16:37

Sikeres évet zártak a községek

Baracs, Daruszentmiklós, Nagyvenyim, Kisapostag, Mezőfalva – Sikeres évet zártak a városkörnyéki települések. Számos esemény és fejlesztés gyarapította a községeket. Fejlődő vidék, pályázatok, közmunka, összefogás...

Horváth László

–Rengetegszer elhangzott szavak a médiában. 2015 utolsó napjaiban arra voltunk kíváncsiak, ezeket a fogalmakat hogyan töltötték meg tartalommal a Dunaújváros melletti községek.

– Mozgalmas év áll mögöttünk– számolt be az eredményekről Várai Róbert Baracs polgármestere.105 millió forintos támogatást használtunk fel a elmúlt évben,az elvégzett feladatok azonban sokkal nagyobb értéket képviselnek. Új közösségi parkot avattunk Baracs vezér szobrával, energetikai pályázaton vettünk részt, és leraktuk az alapjait a jövő fejlesztéseinek is. 2016-ban egy tíz hektáros kertet kezdünk el művelni. Indulunk az övárok pályázaton, cseréljük Templomoson az ivóvíz vezetéket, és a közmunkasegítségével folytatjuk környezetünk rendbetételét. Sajnos a Duna-parti szennyvíz és ivóvíz beruházás elmarad.

Baracs 2015-ös közösségi park- és szoboravatása kiemelkedik a község történetében Fotók: Horváth László

– Daruszentmiklós kevés pályázaton indult, de azon eredményesen – értékelt Rau Norbert polgármester. Tízmilliós kisbusz segíti a szociális ellátást, az oktatást és minden közösségi tevékenységet. Kisebb eszközfejlesztési beruházásokat is végrehajtottunk, mint a Barátságház felszereltségének növelését. Daruszentmiklóson is igyekeztünk kihasználni a közmunkaprogramot árkok, utak, járdák rendbetételére. A program húszmilliós keretével már sikerült a gócpontokat felszámolni. 2016-ban szeretnénk átvenni az egészségügyi szolgálatot önkormányzati feladatellátási körbe. Szociális bérlakás céljára, munkahelyteremtésre és egyéb kulturális célokra vásárolunk ingatlanokat, valamint energetikai és iparterületi fejlesztésáll a célkeresztben.

– Nagyvenyim egyik legnagyobb vívmánya, hogy sikerült az üres víztornyot tűzivízzel feltölteni, így a falubiztonsága helyre állt – kaptuk a tájékoztatást Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől.– Év közben több fejlesztést sikerült realizálni, például az intézményi energetikai korszerűsítéseket. Fél évig a városba hordták az óvodásokat a munkák befejezéséig, és az önkormányzat működését is sikerült biztosítani az építkezések alatt. A nyár végére kialakítottunk két tantermet az iskolában, és egy napelemes rendszer is csökkenti a fenntartási költségeket. Évvégén leraktuk az új közösségi tér, a könyvtár alapjait. Utak, járdák területén a Csaba utca kapott mart aszfaltos javítást. 2016-ban a megkezdett beruházásaink és az útépítések kapnak prioritást.

– Kisapostagon a közösségi rendezvények megtartása kapott kiemelt szerepet– tájékoztatta lapunkat Nagy Attila polgármester.– Az elmúlt esztendő főleg a tervezésről szólt, melyben energetikai korszerűsítés, utak, járdák építése a cél. Külön hangsúlyt helyeztünk a közmunkaprogramra. Sokan semmire sem használható embereknek gondolják őket, pedig közreműködésükkel óriási eredményeket mutathatunk fel. Örvendetesen nőtt a településre költözők száma. Elértük az ezerötszáz fős lélekszámot, ami egy fejlődő falut takar. 2016-ban folytatjuk a közösségépítést, és próbáljuk minél szebbé, élhetőbbé tenni Kisapostagot.

– Mezőfalván a korábbi évek pályázatainak lezárása adott munkát az önkormányzatnak– ismertette a nagyobb jelentőségű eseményeket Márok Csaba polgármester. Ezenfelül közel húszmilliós gépjármű-pályázattal a polgárőrök és a sportolók mozgása vált könnyebbé. Az ároktakarításnál és a járdaépítésnél – a közmunkásoknak köszönhetően –nagyon komoly eredményeket értünk el. 90 közfoglalkoztattunk volt 2015-ben! A jövőtervei a megnyíló pályázati lehetőségekre koncentrálódnak,melyben szeretnénk az óvodát csoportszobával bővíteni, a konyha étkező részét szélesíteni,az önkormányzat és az ÖNO épületét korszerűsíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!