Baracs

2016.08.12. 17:20

Túl vannak a háncsoláson - Halomban áll a forgács - dolgoznak a művészek

Baracs - Hétfőn, kora délután nyitotta kapuit a baracsi iskola udvarán a fafaragó művésztábor. Remekművek készülnek.

Horváth László

A hétfői nyitástól számított néhány nap elteltével már kialakulóban lévő formákat láthattunk az alkotók szorgos keze nyomán. Szerdán meglátogattuk a művészeket, kíváncsiak voltunk rá, vajon hol tartanak?

Molnár Janó nagyoló munkát végez, közben a felesége, Anita tovább rajzolja a formát
Fotó: Horváth László

Alaposan felborult a rend az intézmény udvarán. Halomban áll a forgács, amerre a szem ellát, jelezve: itt bizony kemény munka folyik! Molnár Janó a kapuval szemközti helyet választotta telephelyül. Míg Janó a rönk nagyolását végzi, felesége, Anita segít a minta továbbrajzolásában. Nehéz a feladat, a fával bizony meg kell dolgozni! Szerencsére van bőven gép is. A marókorong gyorsan és nagyokat harap a tölgybe, hogy később csak simítással kelljen finomítani. Baracs vezér jelölő szablyája készül. A történet szerint ősünk ezt szúrta le, mikor a területre érkezett.

Nyitrai Mihály alkot, körülötte hatalmas a forgácskupac

Néhány méterrel arrébb Ferenczi Gábor angyalt farag Samu Géza szobrász emlékére. Közben Nemes Ferenccel beszélik meg az aktualitásokat. A legnagyobb forgácskupacon azonban Nyitrai Mihály ül. Stilizált családot formáz készülő alkotása. Szalmakalapban, szemüveggel, óriási lendülettel tolja a marógépet. Csak úgy röpködnek a szilánkok körülötte! Igyekeznie kell, mert alkotását 17-én állítják fel az orvosi rendelő előtt.

Kelemen Marián Éva vászonra álmodja a témát

Az iskola egyik termében is munka folyik. Kelemen Marián Éva fest egy képet. Férje Rohonczi ROHÓ István a háttérben csöndesen rajzolgat. Kopogtatástól egy cseppet sem jönnek zavarba. Sőt, nagyon kedvesen fogadják az érdeklődőt, és szívesen beszélgetnek az érkezővel. Az épületben kanyarodva Sahin Tóth Zoltánba is belebotlunk. Magántámogatóként már sokat segítette a művészeket. Most az ebédhez volt nem kevés köze - újságolta szintén az ellátásért felelős Medvegy Zsuzsa. A hétfői napon még kérges rönkök mára sokat formálódtak... A mesterek bíznak benne, mindennel időben elkészülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!