Belföld

2011.01.14. 11:16

Árvíz-belvíz – Készültség Észak-Dunántúlon

Győr – Ár- és belvízvédelmi készültséget rendelt el egyes folyószakaszokon az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság péntek délelőtt; az intézkedést a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzettel indokolták.

MTI


A Tisza áradásánál nagyobb gondot okoz a belvíz az Alföld közepén

A hóolvadás keltette újabb árhullám a Tiszán Tiszalök térségében tetőzik; a folyó Tiszabőig árad, alatta végig apad. A csütörtökön lehullott csapadék a Közép-Tisza vidékén tovább növelte a belvízzel elöntött terület nagyságát, amely most 643 négyzetkilométer - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője pénteken az MTI-vel.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint az apadó Tisza vízállása Szolnoknál a másodfokú védekezési szinthez közeli értékű, 754 centiméter volt, az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő napon 2-8 centiméter. A mellékfolyók vízszintje szintén csökkent, az elmúlt napokra jellemző áradás megszűnt. A Tisza a középső és az alsó szakaszán jégmentes, a Zagyván Zagyvarékas alatt még részben áll a jég. 
Az igazgatóság a folyók mentén döntően már elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn, harmadfok csupán a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Kisújszállás között van érvényben. 
Az árvíz ellen védekező 232 ember kiemelt feladata a szivárgó és fakadóvizek átemelése. Ennek érdekében folyamatosan szivattyúztak több gátőrháznál, Tiszasülyön, a tiszaburai templomnál, számos szivattyútelepnél, illetve az elöntött területek vízmentesítéséért a Fekete Holt-Körösnél, illetve a Gyoma-Mámai-holtágnál. 
Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására az igazgatóság területén mintegy 5 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, amely jelenleg 643 négyzetkilométert tesz ki. Az elöntés három belvízvédelmi szakaszon meghaladta a korábban regisztrált maximális értéket. Csütörtökön rekordszámú, azaz 43 stabil és 32 mobil szivattyútelep összesen 5,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadók irányába. A munkához a nyíregyházi és a székesfehérvári központú társigazgatóságok adtak kölcsön berendezéseket.      
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 186 ember vett részt. A lakott területek vízmentesítése érdekében több, Zagyva menti településen folyamatos a szivattyúzás. Jászalsószentgyörgyön például a záportározók vizét a közeli belvízcsatornába emelik át, míg Alattyán önkormányzata az Éralja-csatornából végez átemelést a Zagyvába. 
A Jásztelek és Jászapáti közötti műúton hat helyen folyik át a víz az úttesten. Örményes belterületén, valamint a Fegyverneket a 34. számú főúttal összekötő műúton szintén vízátfolyások tapasztalhatók. A Kétpó és Mezőtúr közötti 4632. számú közlekedési utat is belvízi elöntés veszélyezteti.
A Közép-Tisza vidékén péntektől minden eddiginél több, összesen 49 települési önkormányzat védekezik valamilyen fokozatban a belterületén lévő elöntések ellen.

Megépül a Felsőzsolcát védő gát

Heteken belül megkezdődhet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcát egy esetleges újabb árvíz ellen védő gát építése - tájékoztatta a polgármester pénteken az MTI-t.

Tóth Lajos (független) közlése szerint Veres Sándor, a Sajó menti árvízi védművek megépítéséért felelős miniszteri biztos arról tájékoztatta a felsőzsolcaiakat, hogy heteken belül megkezdődik a védmű építése, és ez megvédi települést egy esetleges újabb árvíztől.
Az első intézkedések között szerepel a város melletti Kis-Sajó folyó medrének kotrása, de megépülnek a vizet elvezető átereszek és a várost megvédő gát is, mindezek állami forrásból - közölte a polgármester.
Az elmúlt év kora nyarán a Miskolchoz közeli Felsőzsolcát elöntötte a Kis-Sajó, több mint kétszáz ház dőlt össze, illetve vált lakhatatlanná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!