Belföld

2011.07.03. 13:19

Célba ért az EU Staféta

A pénteki napon az utolsó csehországi szakaszon több órás szakadó eső áztatta futóinkat. A magyar csapat déli 12 órára érte el a cseh-lengyel határt. A határátkelőn több lengyel futó, köztük maratonisták is csatlakoztak a stafétához.

Fejér Megyei Hírlap

Rendőri felvezetés mellett településről településre haladtak a futók, a nagyobb falvakban, városokban delegáció köszöntötte az érkezőket, majd több polgármester is beállt a sportolók közé.

A stafétához péntek este csatlakozott Vargha Tamás is, mint Opole Vajdaság testvérmegyéjének elnöke.

Az esemény zárónapján, szombaton, délelőtt 10 óra után rajtolt el az EU Staféta csapata. Az ünnepélyes indulást megelőzően Vargha Tamás kötötte le az előző nap záró állomását jelképező magyar nemzeti színű szalagot az Opole felé mutató tábláról. Rendőri felvezetés mellett lengyel futók és kerékpárosok kíséretében teljesítették a magyar sportolók az 550 kilométeres táv utolsó, mintegy 15 kilométeres, záró szakaszát.

Az etapon kerékpárjával a csapattal tartott Vargha Tamás a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki mellett több helyi vezető is futva, illetve biciklizve kísérte futóinkat. Az eredeti célkitűzésnek megfelelően a déli harangszóra Fejér megye futói beérkeztek Opole főterére, ahol a vajdasági fúvószenekar és az összegyűlt tömeg fogadta és ünnepelte a magyar csapatot.

Ünnepi köszöntőt mondott Opole Vajdaság marshall-helyettes asszonya, aki köszönetképpen egy dísz-szablyát ajándékozott a fejér megyei delegációt vezető Vargha Tamás elnök részére. A közgyűlés elnöke megköszönte a futók példaértékű teljesítményét, majd átadta az Európai Unió soros elnökségét jelképező kormánykereket, mint stafétát, melyet a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézményének Gánti Telephelyén készítettek.

- Úgy gondolom, hogy jelképes és üzenetértékű az a tény, hogy Magyarország után Lengyelország veszi át az Európai Unió elnökségét. Az a két nép követi egymást, aki az elmúlt évszázadokban bebizonyította, hogy valóban jó barátja egymásnak - fogalmazott beszédében Vargha Tamás.

A szíves fogadtatásért Csombók Pál, megyei tanácsnok, főszervező, az EU Staféta egyik futója mondott köszönetet.

A délután során a házigazdák Liszt Ferenc komolyzenei hangversennyel tisztelegtek Fejér megye futói előtt. Az eseményen a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói is felléptek.

Kiss Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!