Belföld

2014.12.01. 06:34

A fél országra figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt

Az ónos eső veszélye miatt tíz megyére és Budapestre figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőre. Emellett több megyében sok esőre is figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez hétfő hajnalban eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Pest megyében, valamint a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Emellett Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád,  és Pest megyére, továbbá Budapestre a várható jelentős mennyiségű eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: napközben jellemzően eső várható, majd napnyugtával és a légkör hűlésével a magasabban fekvő területeken (például a Mecsekben, a Bakonyban) lehet ismét ónos eső, az északi, északnyugati részeken pedig havas eső, gyenge havazás is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint a szél is több helyen megerősödik. Napközben plusz 1-6 Celsius-fok között, késő este mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Lezárták a Dobogókő környéki utakat

A burkolatra hulló fagyott ágak, illetve az utak fölé hajló és kidőlt fák miatt lezárták a Pilisszentkeresztet Pilisszentlélekkel összekötő utat, s a Dobogókőre vezető bekötőút is használhatatlan - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hétfő délelőtt az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a térségben nulla fok körüli a hőmérséklet, s folyamatosan esik az eső, ami azonnal ráfagy a faágakra. Mivel az esti, éjszakai órákban ónos eső esett, hiába szórták fel az utat, a nagy mennyiségű jég súlya alatt leszakadó faágak, illetve a kidőlt fák miatt veszélyes a közlekedés Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek között. Biztonsági okokból ezt az utat, illetve a két település között nyíló dobogókői bekötőutat lezárták.

Az osztályvezető hozzátette: noha a cég szakemberei a katasztrófavédelemmel és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival együtt dolgoznak a kritikus ágak, fák eltávolításán, s újabb szórógépet is küldtek a térségbe, lehet, hogy csak kedden tudják megnyitni a két útszakaszt.

Lőrincz László, a dobogókői sícentrum vezetője az MTI érdeklődésére korábban azt mondta: a vasárnap este hullott csapadék éjjel ráfagyott a hegyre vezető utakra, a hegytető felé közeledve egyre több a letört faág. A sícentrumban akadozik az áramszolgáltatás. A hegytetőn mínusz 2 fokot mérnek - fűzte hozzá.

A fővárosban is gondokat okoz az időjárás

A rendkívüli időjárási helyzet miatt a főváros több területén is riasztották a tűzoltókat hétfőn már a reggeli óráktól. Több utat is le kellett zárni, biztonsági okokból nem közlekedik a libegő és a gyermekvasút - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kisdi Máté tájékoztatása elmondta: jelenleg tíz helyszínen dolgoznak a károk felszámolásán. Az ónos eső miatt a XII. és a II. kerületből több mint harminc jelzés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére. A XII. kerületben a fagyos eső miatt az Eötvös úthoz, a Konkoly Thege utcához, a Farkasvölgyi úthoz és a Felhő utcához riasztották a tűzoltókat. A Budakeszi úton, a Nagykovácsi leágazás környékén több helyen is forgalmi akadályt képeznek a kidőlt fák és a nagyobb faágak. Az Orgona ösvénynél lakóház elé dőlt egy fa, míg a Farkasvölgyi úton villanyvezetéket rongált meg a lezuhanó ág.

A budai hegyi utakat le kellett zárni. A Budapesti Közlekedési Központ közölte:t biztonsági okokból nem közlekedik a libegő és a gyermekvasút. A Pilisi Parkerdőtől kapott információ szerint a budai turistautakat az erdészek lezárták. A budai oldalon a katasztrófavédelmi megbízottak és az önkormányzatok munkatársai biztosítják a helyszíneket - fejtette ki Kisdi Máté.

A fővárosi katasztrófavédelemhez személyi sérülésről nem érkezett jelentés - tette hozzá a szóvivő.

A hegyvidéki önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy fák jegesedése miatt veszélyes a Normafa környéke és a budai hegyek útjai. Több fa kidőlt, az Eötvös utat részben lezárták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint december első napjaiban többfelé eső, ónos eső, havas eső és havazás is lehet. Az időjárás miatt fennakadásokra kell számítani a vasúti közlekedésben, villanyvezetékek szakadhatnak le, faágak törhetnek le és fák dőlhetnek ki a rájuk rakódó jég súlya alatt.

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!