Belföld

2014.09.18. 17:39

A forint alapú adósságot is érinti az újraszámolás

Székesfehérvár – A kormány pénteken nyújtotta be a parlamentnek a „devizahiteles” törvényjavaslatot, amely alapján a svájci frankban és egyéb devizában hitelt felvettekkel el kell számolniuk a pénzintézeteknek.

Házi Péter

Közel négyszáz pénzintézet van Magyarországon, többségük keresetet nyújtott be az állammal szemben. A perek folyamatosan zajlanak, ám amiként Törteli Zoltán, a Banki Hitelkárosultak Irodájának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Alkotmánybíróságnak legkésőbb 90 napon belül kell döntenie az indítványok ügyében. Másodfokon tehát legkésőbb ez év végig meg kell születniük az ítéleteknek, így 2015. január 1.-től már végleges helyzet alakul ki a lakáshitelek kérdésében. Így az elszámolási törvény alapján jövő tavaszra meg kell történniük az elszámolásoknak, s azt követően egy éven belül zárulhat le a folyamat, amelynek végén megtérítik az ügyfeleknek okozott kárt a bankok.

A sajtótájékoztatón részt vevő Róth Péter fehérvári alpolgármester pedig azt emelte ki, hogy egymillió háromszázezer családot érint valamilyen formában a pénzintézetek elszámoltatása. Nem csak a devizában, hanem a forintban felvett hiteleket is érinti a felülvizsgálat, ám e hitelek esetében inkább csak 2015 harmadik negyedévéban várható komolyabb előrelépés. Mindenesetre addig kilakoltatási moratórium van, a végrehajtások is szünetelnek.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy akár egyharmadával is csökkenhetnek majd a törlesztő részletek, Törteli Zoltán elmondta, minden egyes szerződés esetében más és más a konstrukció, így gyakorlatilag egyesével kell átszámolni a hiteleket: a többségnél valós lehet az egyharmados csökkenés, de ennél lefelé és fölfelé is komoly eltérések lehetnek. Hozzátette, az interneten már elérhetőek azok a kalkulátorok, amelyekkel nagyjából kiszámolható, hogy az MNB által megadott képlet alapján miként módosul majd az adós hitelállománya, vagy már kifutott hitelnél mennyit kell visszafizetniük a bankoknak.

A törvényjavaslat szerint – amelyet akár a jövő héten el is fogadhatnak – a rögzített elszámolási szabályok mind az árfolyamrés semmissége, mind az egyoldalú szerződésmódosítási jogra vonatkozó kikötések érvénytelensége miatt keletkezett túlfizetésekre érvényesek. Ha a tartozást devizában határozták meg, a túlfizetést is át kell váltani a devizára. A túlfizetést azon az árfolyamon kell elszámolni, amelyen a pénzügyi intézmény a törlesztést, vagyis a túlfizetéshez kapcsolódó kamat- és tőketörlesztést átváltotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!