Belföld

2017.03.23. 19:00

A kormány készen áll a vitákra

Budapest - Elfogadhatatlannak és végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

Osváth Sarolta

A kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol azt mondta: Magyarország a szuverenitás megerősítésének elve alapján ragaszkodik ahhoz, hogy maga döntsön a befogadásról, illetve a kiutasításról. Az emberi jogi bíróság álláspontja azonban az, hogy ne a magyarok mondják meg, ki élhet Magyarországon, hanem majd a Magyar Helsinki Bizottság - amely a két bangladesit képviselte - javaslata alapján a strasbourgi bíróság eldönti - kommentálta az ítéletet Lázár.

Azt is közölte: a májusra elkészülő második határkerítéssel és a jövő keddtől hatályos, megszigorított jogi határzárral "teljes zár valósul meg". Hozzátette, a kormány készen áll a jogi határzárral kapcsolatos vitákra, a szaktárcák szerint a törvény mindenben megfelel az EU elvárásainak, jogrendszerének.

A nemzeti buszgyártási programról szólva elmondta: 2019-ig a magyar állam és cégei 1869 magyar gyártású autóbuszt vásárolnak, így három év alatt - hazai járművekkel, összesen 36 milliárd forintból - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő állomány.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter MTI Fotó: Soós Lajos

A szintén megtárgyalt acéliparról azt közölte: állami segítségre van szükség ahhoz, hogy a jelenleg kétszereplős hazai acélgyártás - amely körülbelül 5 ezer embert foglalkoztat - bővülhessen.

A budapesti olimpiai pályázat pénzügyi lezárásával kapcsolatban úgy határozott a kabinet, hogy az előkészületekre szánt 19,1 milliárd forintból fel nem használt 12,6 milliárdot vissza kell utalni a központi költségvetésbe, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t pedig felszámolják.
Döntöttek arról is, hogy béremelés lesz a vízügyi ágazatban - közölte a miniszter, és kérdésre jelezte: a védőnők bérezésének felülvizsgálatára is készek.

A tao-pénzek nyilvánossága ügyében hozott bírósági ítéletre úgy reagált: fenntartják, hogy a tao-pénz nem közpénz. Közölte: a jogi helyzetet tisztázni kell, ezért a kúriához fordulnak felülvizsgálatért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!