Belföld

2015.01.12. 16:20

A vasárnapi zárva tartást bírálja az ellenzék a Tescónál zajló elbocsátások miatt

Több ellenzéki párt is a március 15-étől hatályos vasárnapi zárva tartást bírálta arra reagálva, hogy a Tesco hétfőn bejelentette: 13 magyarországi üzletét bezárja, és felmond több mint 500 magyar munkavállalónak.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta: a Tescótól elbocsátott több mint 500 emberen kívül további 19 500 kereskedelmi dolgozó veszíti el hamarosan a munkahelyét "a korrupt Orbán-kormány miatt".

Jelezte, a szocialista párt már a törvény elfogadása előtt figyelmeztetett, hogy szakmai szervezetek számításai szerint a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt 20 ezer kereskedelmi dolgozó munkahelye szűnik meg, ám a kormánypártok ezt akkor tagadták. A Tesco elbocsátásai azonban világosan megmutatják, hogy a vasárnapi zárva tartás valóban tömeges elbocsátásokhoz vezet - közölte Lukács Zoltán, hozzátéve, hogy az MSZP, amint módja nyílik rá, azonnal eltörli a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt. 

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független országgyűlési képviselő is arról írt közleményében, hogy "máris itt vannak a vasárnapi boltbezárás áldozatai". Szerinte a vasárnapi boltbezárás önmagában is 30 ezer munkahelyet veszélyeztet, ezt csak tetézi a többi káros intézkedés és különadó.

A DK véleménye szerint "az oligarchaérdekeket kiszolgáló, állampolgáraival nem törődő" Orbán-kormány akaratát csak egy népszavazáson lehet végleg lesöpörni, ezért annak elindítását a DK már kezdeményezte is a napokban - közölte Varju László. 

Mach Péter, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja, önkormányzati képviselő közleményében azt a kérdést tette fel a kormánynak, miért nem törődött azzal, hogy a hipermarketeket érintő szabályozás elbocsátásokkal jár.

"Kik vannak többen: a munkájukból élő dolgozók vagy a CBA-lánc tulajdonosai?" - kérdezte.

Mach Péter hozzátette: az elbocsátottaknak legfeljebb három hónapig jár a munkanélküli segély, a legrövidebb ideig az egész Európai Unióban, ha pedig nem sikerül új munkahelyet találniuk, jön a közmunka és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás "monoton váltakozása".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!