Belföld

2015.01.14. 13:38

Alig lesz idén nádaratás a Balatonon

Idén mintegy 20 hektáron aratják le a nádat a Balatonnál, mivel a rendkívül enyhe télben a tavon nem alakult ki - és várhatóan már nem is fog - az aratáshoz alkalmas jégvastagság február közepéig, a "nádarató szezon" végéig - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-vel.

Eddig több mint harminc egyedi, horgászegyesületi és önkormányzati kérelem érkezett úgynevezett tisztító nádaratásra, de még további igényekkel számolnak. Az engedélyt minden esetben az illetékes nemzeti parkkal egyeztetve adja meg az igazgatóság. Az ilyen egyedi, ingyenesen szerezhető engedélyek alapján várhatóan mintegy 20 hektárnyi nádast fognak levágni az üdülőrégióban, az agrárvállalkozók haszonnádaratása ugyanakkor várhatóan elmarad.

A Balaton nádasállománya mintegy 1200 hektárra tehető, éa a fele védett. A másik felét háromévenként lenne célszerű levágni "vágásforgóban", hogy meg tudjon újulni, és a rothadó szárak, levelek ne szennyezzék a vizet. Évente tehát 200 hektárnyi nádast kellene learatni vízminőség-védelmi okokból, amit korábban állami támogatással végeztek el. A haszonnádaratásért a vállalkozók fizetnek, a rosszabb minőségű nád aratásáért pedig a vízügynek kellene fizetnie. Az elmúlt években 80-100 hektárnyi nádast arattak le a Balatonnál és a Kis-Balatonnál - függetlenül a jégviszonyoktól.

A vízügyi szakemberek szerint ha több is lesz az avas, régi nád, ez még nem okoz vízminőségi problémát, a tavasszal fészkelő madaraknak pedig akár kedvezhet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!