Belföld

2015.01.12. 11:56

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán, miután az elmúlt 24 órában 10-20 milliméternyi csapadék esett a Duna, 7-8 milliméternyi a Lajta vízgyűjtőjén - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-t.

Németh József igazgató elmondta, hogy a Duna Nagybajcsnál vasárnap reggel óta folyamatosan árad. A tetőzésre hétfő délután, illetve este számítanak, a másodfokú készültség szintjét, vagyis 540 centimétert megközelítő vagy rövid időre kismértékben meghaladó vízszinttel. Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú készültség szintjét meghaladó tetőzés várható.

A Rába tetőzését 430-450 centiméteren várják kedd reggel, illetve délelőtt, a víz Győrben elérheti a rakpart szintjét.

A Mosoni-Dunán Bácsánál az elsőfokú készültségi szintet megközelítő tetőzés várható kedd reggel.

A Lajta vízszintje vasárnap este Mosonmagyaróvárnál 160 centiméter volt, elérte az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét. A folyó hétfő reggel 176 centiméteren állt. Az árhullám tetőzésekor rövid időre elérheti a másodfokú készültség szintjét, amely 200 centiméter.

Németh József hozzátette: vasárnap reggel 6 óra óta a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a homok-sarródi, a győrsövényházi, a börcsi, a tárnokréti és a lesvári szivattyútelepek éjjel-nappal működnek. A belvízzel elöntött terület nagysága összesen 7645 hektár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!