Belföld

2014.09.17. 05:18

Árvíz - Több mint 569 kilométeren van készültség

Jelenleg összesen 569,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.

Sellyére költözött a katasztrófavédelem régiós irányító törzse

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régiós irányító törzse kedd este Nagykanizsáról áttette székhelyét a Baranya megyei Sellyére - közölte Mukics Dániel, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régiós irányító törzsének szóvivője szerdán reggel az MTI-vel.

Baranya megyében kedden megkezdődtek a megelőző árvízvédelmi munkák, a Dráva mentén hét védelmi szakaszt jelöltek ki, ahol folyamatosan figyelik a gátak állapotot, és készenlétbe helyeztek 15 ezer töltött homokzsákot - ismertette. Csányoszró településen víz szivárgott a zsilipnél a környező mezőgazdasági területekre, ezt száz homokzsákkal megszüntették. Baranya megyében két ember van továbbra is kitelepítve a Révfalu település ártérében lévő üdülőből.

Somogy megyében az éjszaka folyamán kétszázötvenen mintegy háromezer homokzsákot építettek be, megelőző védekezés volt Berzencén, Őrtiloson, Vízváron, Babócsán, Barcson.

Zala megyében folyamatos figyelőszolgálatot láttak el a szakemberek kilenc víztározónál és az ideiglenes védműveknél, valamint a gátaknál.

Vas megyében kedden 20 óra 45 perckor tetőzött a Rába Sárvárnál. Nem volt szükség intenzív védekezésre, figyelőszolgálatot látnak el. A megyében hat lezárt útszakasz van, és még mindig húsz ember van kitelepítve Csákánydoroszlón és Sorkikápolnán - mondta a szóvivő.

Jelenleg 16 útszakasz van az országban lezárva

Az ár- és belvíz miatt hat megyében jelenleg 16 útszakasz van teljesen lezárva - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-t.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyében egy-egy, Győr-Moson-Sopron megyében kettő, Vas megyében hat útszakaszt zártak le - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

További két útszakasz van lezárva Veszprém megyében és négy Zala megyében.

A közlemény szerint elzárt település nincs az országban.

Árvíz - Bakondi: a Murán tetőzött az árhullám, az erőket a Drávára kell összpontosítani

A Murán tetőzött az árhullám, a védekezés súlypontja a Drávára helyeződött át, itt kell összpontosítani az erőket - mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerdán a Dráván levonuló árvíz elleni védekezést irányító katasztrófavédelmi régiós törzs székhelyén, a Baranya megyei Sellyén szerdán.

Bakondi György a sajtótájékoztatón elmondta, nagyon jelentős erőket mozgósítottak, a több mint kétezer hivatásos tűzoltó mellett önkéntes tűzoltók, rendőrök, vízügyi szakemberek, rendészeti szakközépiskolások és önkéntesek vesznek a védekezésben. A katasztrófavédelmi szakemberek és a térség polgármesterei is folyamatosan egyeztetnek, együttműködnek a horvát kollégákkal - sorolta a főigazgató, hangsúlyozva: példás az együttműködés a vízügy, a rendvédelmi szervek, a kormányhivatal, a lakosság és a szomszédos Horvátország között.

Bakondi György közlése szerint az árvízi védekezés során a dél-dunántúli térségben három területre fordítanak különös figyelmet: a Dráván egy 25 kilométeres szakaszra, ahol az idén megemelték a gátat; a Mecsekből érkező kisebb vízfolyásokra, egyebek mellett a Fekete-víz állapotára, mivel ezeket a Dráva visszaduzzaszthatja; továbbá a csúszásveszélyes partfalakra, magasfalakra.

A gátrendszer stabil, de folyamatosan figyelik, ha szükséges, akkor gyorsreagálású mobil csoportok azonnal be tudnak avatkozni, előre megtöltött homokzsákok állnak rendelkezésre - mondta Bakondi György, hozzátéve, a vízügyi előrejelzések szerint a Dráva tetőzése a magyarországi szakaszon pénteken várható.

Kossa György, a régiós irányító törzs vezetője arról tájékoztatott, hogy a Dráva Drávaszabolcsnál 532 centiméteren áll. A folyó vízszintje szerda délelőtt óránként 1-3 centimétert emelkedett, a tetőzés 572 centiméterrel várható.

Wéber Antal Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, hogy a Dráva jelenleg Vízvárnál tetőzik, a település előtti szakaszon már apad. Somogyban a tizenhét Dráva-parti településen megfelelően felkészültek a megelőzésre, Barcson szerda délutánra várják a tetőzést - tette hozzá, megjegyezve, hogy ott szintén gyorsreagálású erők állnak készenlétben.

Mácsai Antal Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató közölte: négyszeres biztonsággal készülnek az árvízre, a vízügy gátőri feladatokat, a katasztrófavédelem és a rendőrség segédgátőri feladatokat lát el, folyamatosan figyelik a védműveket. Nagy erőkkel koncentrálnak Drávaszabolcs védelmére - hangsúlyozta, hozzátéve: felkészültek arra is, ha kell, kitelepítik a község lakosságát. Ennek azonban igen csekély a valószínűsége - jegyezte meg.

Több mint 569 kilométeren van készültség

Jelenleg összesen 569,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint 234,2 kilométeren (a Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán) a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendeltek el, 50,4 kilométeren, a Dráván és a Rábán másod-, 285 kilométeren (a Dunán, a Rábcán, a Zalán, a Sajón és a Marcalon) pedig első fokú az árvízvédelmi készültség.

Belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 40 szakaszon rendeltek el készültséget. A szerda reggeli adatok alapján 48 300 hektár (ebből 22 600 hektár vetés-szántó) van víz alatt. Kedden már csak az Alföld déli részén emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága.

Kedden nem volt jelentős esőzés a Duna-Tisza vízrendszerén, és szerdán, valamint csütörtökön sem kell nagyobb mennyiségű csapadékra számítani ezen a területen. Pénteken csak a Felső-Dunán várható némi csapadék. Szombaton a Sajó-Hernád vízrendszerén lehet jelentősebb, 10-15 milliméter csapadék, ezen kívül egy kevés eső várható a Morva, a Vág-Garam-Ipoly, a Közép-Tiszavölgy és a Körösök vízgyűjtőin is.

A közlés szerint vasárnap a Balaton, a Mura és a Felső-Dráva térségében átlagosan öt, az Alsó-Dráván tizenöt milliméter körüli csapadékmennyiség várható. Ezen kívül vasárnap az ország keleti részén is több helyen várható némi csapadék: körülbelül öt-tíz milliméter a Tiszántúlon és a Zagyva-Tarna vízrendszerén. Hétfőre a csapadék mennyisége tovább csökken, csak Ausztria felső részén és a Zagyva-Tarna vízrendszerén lehet némi esőre számítani.

Közölték: az árvízi védekezésben az állami védműveken összesen 609 vízügyi dolgozó vett részt. Huszonegy teherautó, valamint 133 személygépkocsi segítette a munkát, és 20 150 homokzsákot töltöttek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!