Belföld

2015.03.26. 17:19

Átadták a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket

A múlt évi kiemelkedő innováció elismeréseként Kövér László házelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke átadta a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket csütörtökön a Parlamentben.

Az innovációs nagydíjat és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. évi innovációs díját a Sanatmetal Kft. kapta a Vortex poliaxiális csontlemez rendszerért, amelyet a traumatológiában használnak csonttörések ellátására.

Kövér László köszöntőjében üzenetértékűnek nevezte a díjátadó helyszínét. Szavai szerint azt üzeni, hogy Magyarországon a politika és a műszaki innováció felelős képviselői egyaránt pontosan tudják: egy országot, nemzetet nem pusztán területének nagysága vagy lélekszáma, természeti vagy anyagi erőforrásai, hanem mindenekelőtt emberi erőforrásai tesznek erőssé.

Az emberekben, a közösségben rejlő tudományos, kulturális, társadalmi és politikai újítás képessége, azaz az innováció nélkül egyetlen ország és egyetlen nemzet sem tudja fenntarthatóvá tenni fejlődését - mutatott rá a házelnök. Méltatta, hogy a magyar innováció képviselőinek újítási tervei a sokszor nehéz, néha mostoha pénzügyi körülmények ellenére a világ élvonalába emelik a magyar tudományt. 

Kövér László hangsúlyozta: a mindenkori magyar politikai osztályok felelőssége és lehetősége, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének növelésével és felelős politikával bővítse a magyar műszaki innováció pénzügyi forrásait. A házelnök elismerését és köszönetét fejezte ki az Országgyűlés nevében a díjazottaknak.

Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója, miután átvette Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől a 2014. évi Innovációs Nagydíjat a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismerések átadási ünnepségén az Országház Felsőházi termében 2015. március 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, minden, a mostanihoz hasonló alkalom elősegíti a tudomány- és innovációpárti közgondolkodás kialakítását. Szavai szerint e nélkül nem képzelhető el társadalmi és gazdasági előrejutás. Magyarország tradicionálisan erős az új tudományos eredmények létrehozásában, a világviszonylatban is élen járó tudományos műhelyek folyamatosan hozzájárulnak a magyar találmányok hírnevének gyarapításához. Magyarország ott van a tudományos felfedezések világtérképén, és azon a földrajzi méreténél jóval nagyobb helyet foglal el - mutatott rá. 

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke azt emelte ki, hogy okos innovációra van szükség ahhoz, hogy az innováció egy közösség, nemzet meghatározó ereje legyen. Szavai szerint az új hivatal és alap, mint a magyar tudományos kutatás, fejlesztés, innováció szakpolitikai és finanszírozó intézményének létrehozása csak az első lépés, hogy lendületet adjon a magyar innovációnak.

Pálinkás József jelezte: a pályázati finanszírozás fő intézményeként erős kapcsolatot szeretnének teremteni az innovációs szféra, a gazdaság és társadalom között, ösztönözve a növekedést és a jólétet. Az okos innovációhoz megkerülhetetlennek nevezte, hogy kompromisszumok nélkül értéknek tekintsék a kiválóságot és a bizalmat, az átláthatóságot és az elfogulatlanságot. Hangsúlyozta: az innovációra fordított forrásokat nem támogatásnak, hanem befektetésnek kell tekinteni, amitől eredményt várnak.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke emlékeztetett: 24 éve adják át az innovációs nagydíjat, létrehozásával az alapítvány szándéka az volt, hogy példák felmutatásával ráirányítsa a figyelmet a kreatív tevékenység társadalmi hasznára, az ilyen életpályákra, mint az erkölcsi és anyagi siker lehetséges forrására. 

Az elnök fájdalmasnak nevezte, hogy a zsűri csak 23 pályázatot minősített 2014-ben megvalósult, eredményes innovációnak. Úgy vélte, azzal, hogy a 350 ezer magyarországi társas vállalkozás között kevesebb mint 600 folytat érdemi k+f tevékenységet, a magyar gazdaság nem lehet nemzetközileg versenyképes. 

Az NGM 2014. évi Ipari Innovációs díját az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a magas vérnyomásban szenvedők ellátását szolgáló, két hatóanyagot tartalmazó tabletta kifejlesztéséért.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetvédelmi innovációs díját a Mol Nyrt. és a Strabag Általános Építő Kft. kapta a gumibitumennel épült aszfaltút kifejlesztéséért.

Az FM agrárinnovációs díját a QuantisLabs Kft. kapta a speciális szőlővédelmi szenzorhálózatáért.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) innovációs díját a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. érdemelte ki az univerzális forgóvázas darus jármű kifejlesztéséért.

A Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját a Synetiq Kft. kapta a neuromarketing médiakutatási technológia kifejlesztéséért.

A bizottság további három innovációs teljesítményt emelt ki, és tizennégyet dicséretben részesített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!