Belföld

2015.01.16. 13:27

Az EU új kutatási projektekkel segíti a járvány elleni küzdelmet

Az EU az ebolajárvány elleni küzdelem újabb lépéseiként oltóanyagok és gyors diagnosztikai tesztek fejlesztésére nyolc kutatási projektet finanszíroz összesen 215 millió euró értékben - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete pénteken az MTI-vel.

Közleményükben kifejtették: a most bejelentett projektek az innovatív gyógyszerek kezdeményezés új Ebola+ programjának keretében valósulnak meg, ezeket az Európai Bizottság és az európai gyógyszeripar közösen finanszírozza. 114 millió euró a Horizont 2020, az EU kutatási programjából, a fennmaradó 101 millió euró pedig a projektekben résztvevő gyógyszeripari vállalatoktól származik.

A nyolc projektből három az oltóanyagok fejlesztését szolgálja, három másiknak pedig az a célja, hogy gyors, megbízható teszteket dolgozzanak ki, amelyek segítségével akár 15 perc alatt megállapítható, elkapta-e valaki a fertőzést - közölték. 

A rendkívül fertőző, halálos vérzéses láz, az ebola 2013 decemberében jelent meg ismét Guineában, és a járvány a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a mostani - az eddigi legsúlyosabb - ebolajárványban mintegy 21 ezer ember fertőződött meg, és közülük több mint 8300-an haltak meg a kór miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!