Belföld

2012.05.02. 11:46

Az LMP kéréssel fordult Áder Jánoshoz

Az LMP azt szeretné, hogy Áder kérje a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát.

MTI

Az LMP azt kéri Áder Jánostól, hogy kezdeményezze az ombudsmannál a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát - mondta szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az ellenzéki frakcióvezető szerint az államfőnek fel kellene kérnie Szabó Máté országgyűlési biztost, hogy a hivatkozott jogszabályok ügyében forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Jávor Benedek közölte: a köztársasági elnök megválasztása során frakciójuk azért nem vette fel a szavazólapokat, mert így tiltakoztak az ellen a folyamat ellen, amelynek során Áder Jánost jelölték. Mint mondta, Schmitt Pál lemondásával olyan közjogi helyzet állt elő, amikor a demokratikus közintézményekbe vetett bizalom megrendült. Ebben a helyzetben már a köztársasági elnök jelölésének folyamata során is a konszenzust kellett volna keresni és olyan jelöltet kellett volna találni, aki a pártpolitikai érdekeken túlmenően is képes megtestesíteni a nemzet egységét és megerősíteni a köztársasági elnöki intézménybe vetett társadalmi bizalmat - érvelt.

A politikus azt mondta, Schmitt Pál lemondását követően voltak olyan jelek, hogy a Fidesz hajlik erre a megoldásra, de végül ezt a lehetőséget a kormánypártok elvetették és a jelölésben "ugyanannak a diktátumszerű megoldásnak a javára döntöttek, amely jellemzi a Fidesz-kormányzás elmúlt két évet". Szavai szerint a kormánypártok folytatták annak a centrális erőtérnek a kiépítését, amelynek során minden "Orbán Viktor fejében, legjobb esetben is a Fidesz elnökségében dől el".

A képviselő a jelölési folyamat mellett kritizálta Áder János személyét is, mert - mint mondta - az államfő pályafutása kizárólag fideszes politikusi tevékenységéhez köthető, semmi más nincs az életrajzában, ami megindokolná, hogy miért ő legyen a köztársasági elnök.

Jávor Benedek kijelentette ugyanakkor: meg kell adni az államfőnek az esélyt arra, hogy megmutassa, képes-e túllépni a pártpolitikai szerepen és olyan köztársasági elnökké válni, aki az alkotmányosság őreként és a nemzet egységének megtestesítőjeként megvalósítja az alaptörvényben foglaltakat.

A frakcióvezető ezért felkérte Áder Jánost, hogy a "politikusként hozzá köthető" választási és az igazságszolgáltatási reformhoz kapcsolódó törvények ügyében szimbolikusan forduljon Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, aki ezt követően, az államfő kérésére a jogszabályok felülvizsgálatát kérheti az Alkotmánybíróságnál.

Áder János elnöki beszédét értékelve egy kérdésre válaszolva azt mondta, az felcsillantotta annak esélyét, hogy az államfő alapvetően kész az alkotmányossági szempontok érvényesítésére és nyitott arra, hogy a kormánypártok primer politikai szempontjain túl más értékeket is érvényesítsen.

Az LMP frakciója nem énekelte el a beiktatáskor a Székely himnuszt, mert a köztársasági elnök megválasztása közjogi aktus, az alaptörvényben pedig a Himnusz és a Szózat szerepel a "magyar köztársaság hivatalos vagy félhivatalos szerzeményeként" - felelte egy másik kérdésre. A Székely himnuszt egyetlen jogszabály sem nevesíti sehol, ezért függetlenül attól, hogy mit gondolnak róla, azt gondolják, hogy annak a köztársasági elnök megválasztásán nincsen helye - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!