Belföld

2015.03.26. 15:02

Az LMP öt százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszerek áfáját

Az LMP mihamarabb, akár már a jövő évtől 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek jelenleg 27 százalékos áfáját - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a párt vidékfejlesztési szakszóvivője.

Lengyel Szilvia emlékeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentésére, amely szerint a kabinet még ebben a kormányzati ciklusban mérsékelné áruforgalmi terhet. Az ellenzéki politikus szerint ennek csak akkor van értelme, ha ezzel a legszegényebbek kiadásait csökkenti a kabinet.

Mint mondta, a létminimumon élők átlagosan a jövedelmük 32 százalékát fordítják alapvető élelmiszerekre, így terheiket lényegesen csökkentené az áfa mérséklése.     Közölte azt is: a mérséklés visszafogná a feketegazdaságot, így még növelné is a költségvetés bevételeit is, hiszen szerinte „az elcsalt 27 százalék kevesebbet hoz, mint a befizetett 5”.     

Rámutatott arra is: az alapvető élelmiszerek körében évente mintegy 130 milliárd forintnyi áfát csalnak el, ez pedig nemcsak az államot károsítja, hanem a tisztességesen működő vállalkozásoknak is hátrányt okoz.

Lengyel Szilvia az azzal kapcsolatos kérdésre, miszerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt, kijelentette: a jogszabályt pártja már annak elfogadásakor fércmunkának ítélte, azt ugyanakkor továbbra is fontosnak tartják, hogy a földtörvény képes legyen megvédeni a magyar földet a külföldi spekulánsoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!