Belföld

2017.07.20. 17:55

Tusványos: A reformáció eszméje és Európa jövője

A szerdai tábormegnyitót közös imával, a Miatyánk együtt elmondásával kezdték a vendégek éppen abban a "Lőrincz Csaba Sátorban", Tusványoson, ahol csütörtökön délelőtt Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének részvételével a Reformáció 500: Europa semper reformanda? - A reformáció eszméje és Európa jövője címmel tartottak eszmecserét.

Pálinkás István

A beszélgetőpartnerek közt volt többek közt Kató Béla püspök (Erdélyi Református Egyházkerület), David Campanale tudósító (BBC, London), Bonchidai Csaba polgármester (Szilágyperecseny), akik a hallgatósággal együtt szintén elismeréssel fogadták a miniszter szavait, aki bejelentette, hogy a magyar kormány támogatásával teljesen megújul a tordai római katolikus templom. Az, ahol a lelkiismereti szabadságot kihirdették, hozzátéve az emlékévek ürügyén, hogy például 2018-ban, amikor Erdély és Románia egyesülése egyoldalú kinyilvánításának a centenáriumát is ünneplik Romániában, azt várják el, hogy a Kárpát-medence országai tartsák tiszteletben a tordai vallásszabadság szellemét és az egyesülést kinyilvánító gyulafehérvári nyilatkozat betűjét.

Tusványos: csütörtökön a reformáció eszméje volt a központi téma

Mit jelentett miniszter úrnak a reformáció jubileumi eszmecseréje éppen Tusványosban, ami Kárpát-medence lelke? - kérdeztük Balog Zoltánt.

- Azt, hogy a hitbéli közösség, ami nem kizárólagos vallásos kérdés, hanem kulturális kérdés is, a hitbéli közösségvállalás pedig Európának a lelke. Akár a katolikus, akár a protestáns részről beszélünk, s ebben egyetértettek az előadók. És egyre erősebb az a gondolat, hogy Magyarországnak, a magyarságnak és Európának is egy lelki megújulásra van szüksége. Ebben a reformáció 500 éve olyan példa és modell lehet, amihez érdemes visszatérni. Egyszerre szól arról, hogy ami örök érték, azt megőrizzük, s ezt olyan módon vigyük közel az emberekhez, hogy személyes döntéseik legyenek. És annak a kornak a nyelvén fogalmazzuk meg, nemzeti nyelven, amelyben azok az emberek élnek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Mennyire kötődik ez nemzeti elköteleződésünkhöz, hiszen égi és földi országról beszélünk egyidőben egy olyan invázióban, ami rengeteg lelki konfliktust okoz. Következésképpen egy háborúban állunk.

- Különösen a protestantizmusban nagyon erős az identitáskérdés, az, hogy hol valljuk meg a hitünket. A lokalitás! Hová is tartozunk? Ezért a nemzeti egyházaknak a létrejötte nem véletlenül kötődik a protestantizmushoz, valamint a nemzeti nyelvnek a megerősítéséhez, egyáltalán annak a létrejötte. Gondoljunk bele, Luther vagy Károly Gáspár mindketten a német és a magyar nyelvnek a megteremtésében óriási szerepet játszottak bibliafordításaikkal. Ez egy példa arra, hogyan kapcsolódik össze a nemzeti létünk (hiszen nyelvében él a nemzet!) és hogyan kapcsolódik össze a hitbéli meggyőződésünk.

A magát nagyon haladónak tekintő ellenzék ugyanakkor mindent elkövet annak érdekében, hogy mindezt negligálja, s akár a gyalázkodásig is elmennek...

- Ezt egy politikusnak el kell viselnie. Itt egy polgármester olvasott fel egy részt egy régi-régi iratból, a több mint négyszáz éves Heidelbergi Kátéból, ami arról szólt, hogy az ember ne hazudjon, álljon ki tisztességesen az igazáért, ne hozza rossz hírbe az embertársát. Persze, jó lenne, ha ezt mások is megfogadnák. Én magamra nézve igyekszem ezt kötelezőnek venni, és bízom benne, hogy akik elfogulatlanul, tisztességesen közelítenek, meglátják a jó szándékot, a jó döntéseket a mocskolódások mögött.

S hogy éppen a "Bánffy Miklós Sátorban" ennek a kérdéskörnek egy részét érintették a résztvevők a Fidelitas szervezésében is, annak éppen az az oka, hogy kampány van. Azzal együtt, hogy Tusványos valóban kulturális csemege is egyben, Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató (Fidesz) világosan vázolta a helyzetet:

- Úgy látom, hogy egy hosszú kampányidőszakban vagyunk benne. Az elmúlt hónapokban egy kampányfőpróba lezajlott Magyarországon. Részben a baloldalon volt és tart egy belső hatalmi harc, ami nem az ország kérdéseiről, nem az emberek problémájáról szól, hanem hatalmi helyezkedésről. Ez sajnálatos. Ennek a folytatására számítunk. Részben pedig látjuk azt, hogy a Jobbik a korábbi identitását feladva Simicska Lajos politikai eszközévé vált. Simicska Lajos bosszújának vagy frusztrációjának a leképeződése a Jobbik működése. Eklatáns példája az a plakátkampány volt az elmúlt hónapokban, ahol kiderült, hogy nevetséges árakon, aprópénzért adta Simicska Lajos a plakáthelyeket. Ennek a pártnak egy politikai korrupciója volt az esete, amit egy törvénymódosítással felszámoltunk. Arra számítok, hogy egy nagyon kemény, a korábbiaknál is keményebb kampányidőszak várható. Ennek voltak előjelei. Szerintem az ellenzék részéről ötlettelenség és mondanivaló hiánya látható. Nincs releváns mondanivalójuk az országról, az embereket érintő kérdésekről, vádaskodnak. Olyanok kérnek számon rajtunk egészségügyi fejlesztéseket, akik százmilliárdokat vontak ki az egészségügyből, amíg a Fidesz-kormány 600 milliárdot tett bele az ágazatba és folyamatosak a fejlesztések. Nyilván messze vagyunk még attól, hogy az ideális legyen, de nagyon fontos lépéseket teszünk. És vannak olyan eredmények a gazdaság összes szektorában, amelyek pozitívak és Magyarországot egy jó pályára állítják. Mi ezt a munkát akarjuk folytatni. Erről szeretnénk beszámolni az embereknek, ez fontos eleme marad a kommunikációnknak. De fontosnak tartom a szembesítést is, mert fel kell hívni az emberek, a választók figyelmét arra, hogy honnan indultunk 2010-ben, és milyen lerobbant állapotban vettük át Magyarországot, s milyen komoly eredményeket értünk el az emberek munkájának köszönhetően.

Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató (Fidesz)

Tusványos egy intézmény. Tusványosra büszkék vagyunk, a Fidesz megalakulása óta összegyűlünk itt nyaranta, ez a Kárpát-medence legfontosabb találkozója, az összmagyarság összetartozásának jelképe. Annak a kerete, ahol közéleti kérdésekről, kultúráról, sportról, gazdaságról eszmét tudunk cserélni másokkal is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!