Belföld

2014.12.08. 17:59

Beutazási tilalom - Rogán: van jogi lehetőség arra, hogy Goodfriend bíróság előtt bizonyítson

Van jogi lehetőség arra, hogy André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője bíróság előtt bizonyítsa a beutazási tilalom ügyében tett állításait - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek.

A politikus közölte: a diplomatát küldő állam, jelen esetben az Egyesült Államok kormánya lemondhat diplomáciai képviselőjének joghatóság alóli mentességéről. Így a diplomata perben bizonyíthatja igazát, ráadásul ezt úgy is megteheti, hogy akár még a jogkövetkezményeket sem kell vállalnia - magyarázta.

"Mi csupán annyit kérünk, hogy legyen egy olyan magyarországi eljárás, ahol a bíróság előtt bebizonyosodik: az amerikai nagykövetségnek vagy Vida Ildikónak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének van igaza" - mondta Rogán Antal.

Szavai szerint ha André Goodfriend komolyan gondolja ezt az ügyet, és be akarja bizonyítani, nem alaptalanok az állításai, akkor személyesen kérheti az Egyesült Államok kormányánál, hogy "szeretne bíróság elé állni", ezért tegyék lehetővé a bírósági eljárást.

A frakcióvezető hozzátette, szerinte ha ilyen helyzet előfordulna külföldön a magyar állam valamely diplomatájával, akkor a Külügyminisztérium hozzájárulna ahhoz, hogy az adott állam hatóságai és bírósága előtt bizonyítsa igazát.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem pereli be André Goodfriendet, leváltja őt az adóhatóság éléről. A kormányfő egyben felszólította az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé.

"Álljon ki, legyen férfi, és vállalja, amit állít" - mondta a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!