Belföld

2017.07.21. 19:42

Tusványos: Változó világunkban a biztonság is felértékelődik

Több biztonságpolitikai fórumon jelentek meg szakértők, elemzők arról beszélgetve, hogy mi várható majd akkor, ha tételesen az EU képes is lesz megszűntetni az illegális bevándorlást.

Pálinkás István

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt, a Corvinus Egyetem tanárát, kutatóközpont-vezetőjét faggattuk arról, hogyan viselkedik a lelkünk a két éve tartó invázióban:

- A világ folyamatosan változik. Attól a pillanattól, hogy Trump az Amerikai Egyesült Államok elnöke, hogy Macron a franciák köztársasági elnöke, megváltozott a píszí (PC, political correctness, politikai korrektség – a szerk.). A hagyományos értékeket felülírják, a migránsok pedig jelenleg négy helyre törekednek a világban. Ausztrália embert nem fogad be. Dúsgazdag szunnita államok a Perzsa-öböl oldalán, egyetlen menekültet nem fogadnak be. Százezres kvótája volt Obamának, Trump levitte ötvenezerre, efölött senkit nem fogadnak be. A negyedik Európa, ahol döntően a balkáni útvonalat zárják, onnantól, hogy Magyarország megépítette a kerítést: védjük a V4-et, Európát. Az olaszok képtelenek védekezni. Ha figyelembe veszem, hogy a V4-ek elkezdtek olyan külpolitikát folytatni, hogy sorra tárgyalnak a világ vezetőivel, Netanjahu is megjelenik, de előtte folyamatosan másokkal is, az azt jelenti, hogy a V4-ek megújítani szeretnék az EU-t, nem pedig kilépni. Azt látni kell, Brüsszelben a készség minimális, de azt is, hogy nemzetállami szinten a skandinávok, osztrákok, utóbb a németek jelzik azt a célrendszert, amit a magyar miniszterelnök megfogalmazott. Másként: Európa alapvető célja a külső határok zárása és a nálunk lévő gazdasági migránsok visszaküldése. Ez kőkemény feladat. Ezt végre kell hajtani.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt

- Reális veszélynek ígérkezik a terrorista alvósejtek aktivizálódása?

- Jelenleg Európa minden országában vannak alvó sejtek. Az Iszlám Államnak három célkitűzése volt, ez volt az egyik. Ezt döntően végrehajtották. Azt is látni kell, hogy amikor az Iszlám Államot fölszámolják Irakban és Szíriában, attól kezdve a túlélők a világot fogják elárasztani, és jelentős részük terrorcselekményeket hajt majd végre. Puha célpontok iránt, mint Szíria, Pakisztán, Irak, Afganisztán, de jelentős részük eljön Európába.

George Spöttle, külpolitikai szakértő

George Spöttle reflexiói a katonai összefüggésekre is rámutattak:

- Lehet arra számítani, hogy az Iszlám Állam küldött olyan harcosokat, miként a baltás merényletnél kiderült, de párizsi vagy a berlini karácsonyi merényletnél. Bizonyosságot persze nem tudunk, sajnos csak a terrorcselekmény után. Az is nagy veszélye az ellenőrizetlenül beáramló tömegeknek – nem dolgoznak, nem tanulnak nyelvet, nem integrálódnak, maximum a bűnözésbe –, hogy fanatizálódnak. Ez a veszély komolyan fönnáll. Minél több migráns érkezik ellenőrizetlenül a világ mintegy 107 országából, nem lehet tudni, milyen vallási-politikai csoportból jön, s később azt sem, hogy milyen agressziókban artikulálja a követeléseit. - A katonai hátteret tekintve van esély a szíriai helyzet megnyugvására a Trump–Putyin megállapodást nézve?

- Mindenki ebben bízik. Igazán az volna jó, ha az USA kiszállna ebből a pakkból, s nem támogatná az úgynevezett Free Sirian Army-t, ami a világ legkorruptabb szervezete. Nyílt titok, hogy jó pénzért továbbadnak lőfegyvereket, harci eszközöket, muníciót az IS-nek. Úgy száz csoport harcol egymás ellen, néha egymás mellett. Gyűlölik az amerikaiakat, az oroszokat. Oroszország és Irán van jó úton, hogy igyekeznek a hazai erőket, Assad reguláris erőit megerősíteni. Ha tovább folytatódna ezeknek a politikailag, vallásilag különböző csoportoknak a támogatása, annál nagyobb lenne a káosz, tovább tartana a háború.

Fotó: Kiss Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!