Belföld

2015.02.24. 08:38

Bűncselekmény a brókerháznál?

A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

Kovács Erika

A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez - közölte a Naplóval az MNB.

Az MNB  Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálatakor a zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.

Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a hétfői napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

A jegybank felügyeleti eljárásának eredményéről és esetleges további intézkedéseiről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatja.

A Magyar Nemzeti Bank a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés korlátozását rendelte el - jelentette be Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A bankcsoport tagja még a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB), és a herceghalmi központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!