Belföld

2014.06.05. 18:50

Centralizált? Decentralizált? - Marekné dr. Pintér Aranka a Klebelsberg intézményfenntartóról

Dunaújváros - Interjút kaptunk a közoktatást irányító intézmény országos vezetőjétől – aki minden kérdésünkre válaszolt.

Pekarek János

A Bartókban rendezett ünnepség előtti percekben kaptunk interjút Marekné dr. Pintér Arankától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökétől. Kérdéseinket és a válaszokat összefoglalva közöljük.

A KLIK vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: háromezer intézményi székhely, azaz általános- és középiskola van az országban, a telephelyekkel együtt számolva ez közel hatezer, pontosan 5975 intézményt jelent. 1,3 millió diák jár ezekbe az iskolákba, ahol 120 ezer pedagógus tanít. A KLIK idei költségvetése mintegy 500 milliárd forint, ami több mint a teljes felsőoktatás költségvetése. 198 tankerület működik az országban, ebbe beletartoznak a járások és a megyeszékhelyek is – amelyek ugyanolyan tankerületek, mint a járásiak, viszont vannak plusz feladataik.

Odatartozik például a szakképzés, a szakmai szolgáltatás és a szakszolgálat.

Kérdésünkre, hogy nem túl központosított-e ez a szervezet, a KLIK elnöke azt válaszolta: lehet centralizáltnak nevezni, de ugyanakkor decentralizált is ez a szervezet, hiszen járási szinten 198 szervezet működik, amelyek mind decentralizált szervnek számítanak, sőt, ide számíthatjuk a háromezer iskolai székhelyet, telephelyekkel együtt majd hatezer decentralizált szervezetet jelent.

Marekné hozzátette: szorgalmazzák, hogy a közigazgatási szintekhez hasonlóan alakuljon ki a közoktatásban is a külön megyei szint: így lenne logikus és hatékony.

Feltettük azt a kérdést, hogy a hatékony működésnek jelenleg vannak-e akadályai: tankönyvek nem jutnak el időben az iskolákba, segédeszközöket nem fizetnek ki időben, számlákat nem egyenlítenek ki. A KLIK elnöke erre azt válaszolta: a hatékony működéshez elsősorban három dolog szükséges: pénz, paripa, fegyver!

A problémák az első időszakban jelentkeztek, 2013. januárjára voltak jellemzőek, amikor átvették a közoktatás irányítását. Mint mondta: ennek az időnek a legfontosabb feladata volt egyenesben tartani a közoktatást. Úgy fogalmazott: lehet, hogy az ágazat nem áll egyenesen, tehát olyan, mint a pisai ferde torony – de: áll! 2013. július 5-én lépett hatályba a KLIK szervezeti és működési szabályzata: innentől létezik önállóan a KLIK. Érdemes elmondani, jegyezte meg Marekné, hogy a háromezernél nagyobb lélekszámú településeken az önkormányzatok az iskolák működtetői (itt a KLIK a szakmai partner), a kisebb településeken a KLIK felel mindenért. Az elmúlt tanévben a dologi kiadásokra jóval kevesebb jutott, mint korábban, mondta az elnök asszony, 59 milliárd helyett 25,7 milliárd. Ebből sok likviditási gond adódott, mondta. Az idei tanév más lesz, jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!