Belföld

2014.07.23. 09:22

Cseri Miklóst nevezték ki kultúráért felelős helyettes államtitkárnak

Cseri Miklóst nevezték ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkári posztjára július 15-től - közölte az államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Cseri Miklós, aki kinevezése előtt csaknem húsz éven át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója volt, új beosztásában az államtitkárság szakmai munkájáért felel majd - írják a közleményben.

Cseri Miklós 1957-ben született Miskolcon. A sárospataki Rákóczi Gimnázium után Debrecenben tanult a Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-néprajz szakán. 1984-ben egyetemi doktorátusi, 1995-ben PhD-fokozatot szerzett, 2010 óta címzetes egyetemi tanár.
Pályafutását a miskolci Herman Ottó Múzeumban kezdte 1987-ben, innen került a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz, ahol muzeológusként, tudományos titkárként, főigazgató-helyettesként, 1994-óta pedig főigazgatóként dolgozott.

Tucatnyi szakmai és civil szervezet, köztük az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és Szellemi Kulturális Örökségvédelmi Szakbizottsága, az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége (AEOM), a Magyar Néprajzi Társaság Választmánya, az MTA Néprajzi Szakbizottsága, valamint a Magyarországi Tájházak Szövetségének tagja. Több önálló kötet, valamint több mint száz cikk és tanulmány szerzője. Munkásságát többek között Jankó János-díjjal (1991), Móra Ferenc-díjjal (2002), a Belga Királyi Lovagrend Tiszti Keresztjével (2003), 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével, 2011-ben Pro Turismo Díjjal ismerték el - idézik fel a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!