Belföld

2017.04.24. 20:00

É. Kiss Katalin Bolyai-díjat kapott

Vasárnap adták át 9. alkalommal a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai-díjat, amelyet ezúttal első alkalommal női tudós, É. Kiss Katalin nyelvész vehetett át a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő független díjbizottság döntése alapján.

DH-információ

A Bolyai-díjat 2017-ben is Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémián.

Először kapta nyelvész a 2000 óta minden második évben átadott Bolyai-díjat É. Kiss Katalin személyében, aki a nyelvtudomány doktora, generatív nyelvelméleti keretben a magyar mondattan és a magyar nyelvtörténet kutatója. A független díjbizottság tanácskozása alapján kiválasztott díjazott szakterületén mintegy 200 magyar és angol nyelven íródott publikációt jegyez.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kutatóprofesszora és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Elméleti Nyelvészet Tanszékének tanára.

A Bolyai-díj Magyarország legrangosabb civil alapítású tudományos díja, amelyet olyan, a tudományos életben külföldi mércével is kiemelkedő eredményeket elérő személyek kaphatnak meg, akik kutatási eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

É. Kiss Katalin nemcsak nyelvészként tűnik ki a korábbi díjazottak sorából, de ő az első női díjazott is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!