Belföld

2014.08.26. 15:52

Eddig 41 ember betegedett meg feltehetően leptospirózisban Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Eddig 41 ember betegedett meg feltehetően leptospirózisban, többségük Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos, hárman megyén kívüliek, de munkavégzésük során ott fertőződhettek meg - közölte Sinkó-Káli Róbert megyei tisztifőorvos kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a betegeket fekvőbeteg-intézményben látták, illetve látják el, jelenleg már csak ketten vannak kórházban.

A laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak, eddig hat esetben igazolódott be a leptospirózisos fertőzés - tette hozzá. 
Az első megbetegedések július végén jelentkeztek a kukoricásban címerező munkások körében, akkor kilencen szorultak kórházi kezelésre. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálatot indított. 

Az érintettek megbetegedésük előtt mezőgazdasági munkát végeztek, döntően kukoricát címereztek, és az eső által elárasztott sáros földeken, gyakran térdig érő vízben mezítláb dolgoztak. A víz és a talaj a jelentősen elszaporodott rágcsálók vizeletével szennyeződhetett, és a betegek a bőrükön lévő apró horzsolásokon, sebeken keresztül fertőződhettek meg.   

A nádvágóláznak is nevezett betegség jellemző tünetei a visszatérő 39-40 Celsius-fokos láz, hidegrázás, izomfájdalmak, erős fejfájás, szédülés, hányás és hasmenés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!