Belföld

2015.09.05. 14:00

Együtt: mindenki szégyenkezik Orbán miatt

Az Együtt alelnöke szerint "minden tisztességes magyar ember szégyenkezik" Orbán Viktor miniszterelnök politikája miatt, de Orbánnak kellene szégyellnie magát, amiért ezt a helyzetet előidézte.

Juhász Péter szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélte: Orbán Viktor kormánya nem képes kezelni a menekültek miatt kialakult helyzetet. Orbán inkább a fociultrákkal meccset néz, amikor egyébként gyalog indulnak a szomszédos országokba a menekültek, Pintér Sándor belügyminiszter elment nyaralni és "koktélozik valahol nyugodtan", amikor egyébként emberek törnek ki a menekülttáborokból és "a rendőrség nem tudja kezelni a helyzetet" - mondta állítása alátámasztására.

Hozzátette: Orbán Viktor januárban jelezte, hogy a helyzet eszkalálódni fog, vagyis bőven lett volna ideje felkészülni a helyzetre. Ehhez képest "most ott tartunk": az unióval való háborúskodás oda vezetett, hogy elszigetelődtünk, a magyar belpolitikába kénytelenek beavatkozni a szomszédos országok olyan módon, hogy "mentik ki az embereket", mert azt gondolják, itt nem emberhez méltóan bánunk velük.

Hozzátette: Tarlós István főpolgármester bejelentése, amely szerint leállítják a központi budapesti tranzitzóna kialakítását, azt jelzi, hogy "a fideszesek nyíltan egy szélsőjobboldali párt programját valósítják meg" és "semmi közük ahhoz, amit a választásokon vállaltak", semmi közük a keresztény Európához és a magyar emberek érdekeihez. 

Juhász Péter szerint Európában a kormány politikája miatt úgy néznek a magyarokra, "mintha nem Európa részei lennénk, hanem barbár nemzet", amely nem képes szolidaritást mutatni azokkal szemben, akik a halál és teljes kiszolgáltatottság elől menekülnek. 
Mint mondta, biztos benne, hogy minden tisztességes magyar ember szégyenkezik Orbán Viktor miatt, ezért jövő vasárnapra, szeptember 13-án délutánra "Szégyelld magad, Orbán!" címmel tüntetést jelentenek be a Szabad sajtó útjára, ahonnan majd átvonulnak a Kossuth térre. A demonstrációra mindenkit várnak, akit Orbán Viktor "átvert". 

Juhász Péter beszélt arról is, hogy az Együtt országos politikai tanácsa szombaton ülésezett, ezen elfogadták a Több emberséget, nagyobb biztonságot című programot, amely a menekülthelyzet megoldására tett javaslataikat foglalja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!