Belföld

2015.06.08. 16:56

Ettől egyedi az olasz divat

Budapest - Az olaszok híresek lenyűgöző stílusukról, legyen szó gasztronómiáról vagy épp divatról. Ez utóbbit mutatják meg válogatott ruhakölteményeken keresztül a Budapesti Olasz Kultúrintézetben látható Az olasz divat - egy csábítás története címet viselő kiállításon.

Matolcsi Renáta

A tárlaton a legismertebb olasz tervezők - köztük Valentino, Giorgio Armani, Versace - vörös szőnyegre tervezett kreációiból látható válogatás, legtöbbjüket világhírű topmodellek, hollywoodi filmek hírességei viselték.

Naomi Campbell mutatta be például azt a szupermini Versace-ruhát, mely fémhálóból készült, és tüllbetétekkel, Swarovski kristályokkal díszítették. Valentino (akinek nevéhez saját szín kötődik) pedig egyenesen Claudia Schiffer alakjára tervezett egy krepp vörös estélyit. Szinte minden kiállított darabon látszik, hogy mennyire magas és vékony modellek kellettek a bemutatásukhoz, ilyen például Giorgio Armani hosszú, fekete, ujj nélküli ruhája, melynek geometrikus hatású gyöngyhímzése még inkább kiemeli viselőjének karcsú alakját. A ruhák nemes anyaga és kidolgozottsága pedig azt mutatja meg, mitől is lesz valakiből világhírű divattervező, milyen kreativitás, kézműipari tudás kell egy-egy darab megalkotásához.

Naomi Campbell viselte a kifutón ezt a Versace-ruhát
Fotó: Bebes Mátyás

A menyasszonyok is ámulhatnak néhány csodaszép kreáción: például Alessandro Angelozzi kollekciójából való az a ruha, mely nem kevesebb, mint 10 tüllrétegből áll. A rajta található 1200, selyemszövetből készült virág és levél mindegyikét kézzel varrták és formázták a bazsarózsa mintájára.

Továbbá megcsodálható még Roberto Capucci, Granfranco Ferre, Andre Laug, Marella Ferrera, Gai Mattiolo, Lorenzo Riva, Irene Galitzine, Franco Ciambella, Sarli, Sorelle Fontana, Lancetti, Enrico Coveri, Renato Balestra, Mariella Burani, Egon Von Furstenberg, valamint Laura Biagiotti egy-egy ruhakölteménye.

A kiállítás - mely az egy hónapon át tartó Olasz fesztivál rendezvénysorozat része - június 25-éig tekinthető meg ingyenesen a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!