Belföld

2011.01.16. 19:46

EU-elnökség - Navracsics: Közép-Európa történetének fontos periódusa a mostani

Közép-Európa kortárs történetének egyik legfontosabb periódusa lehet a mostani azzal, hogy Magyarország, majd Lengyelország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vasárnap este Zágrábban, a magyar elnökség tiszteletére rendezett ünnepségen.

MTI

A Horvát Nemzeti Színházban tartott rendezvényen Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök, valamint Gordan Jandrokovic miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter is üdvözölte a magyar elnökséget.
A számos kormánytag, a diplomáciai testület, horvát pártok, valamint kisebbségi szervezetek képviselőinek jelenlétében Navracsics Tibor horvátul, angolul és magyarul is elmondott beszédében hangsúlyozta: ebben a félévben jó eséllyel lezárulnak Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásai.
A két ország barátságát is szimbolizáló esemény kapcsán arról is szólt, hogy a mostani rendezvénnyel "nemcsak Magyarország, de egész Európa üdvözli Horvátországot, mint az Európai Unió leendő tagállamát".
Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök azt mondta: biztos abban, hogy a magyar elnökség rendkívül sikeres lesz, Magyarország eléri a kitűzött céljait. Horvátország számára természetesen a csatlakozási tárgyalások lezárása a legfontosabb, amelynek sikeréért mindent meg is tesznek. 
 A horvát államfő kiemelte: a két országot nagyon sok minden összeköti, a barátság, a közös történelem, a kisebbségek, s valószínű ezeknek is köszönhető, hogy Magyarország jelentős támogatója a horvát uniós csatlakozásnak.
A kormány nevében Gordan Jandrokovic miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter arra utalt, hogy az esten fellépő fiatal művészek azt az optimizmust is képviselik, amire Magyarországnak szüksége lesz az elnöksége alatt. Nem lesz könnyű minden terv megvalósítása, sok kihívás áll az Európai Unió előtt - fogalmazott.
Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak azért, hogy elnöksége alatt éppen a sikeres horvátországi uniós csatlakozás az egyik kiemelt téma. Először fordul elő a történelemben, hogy az ország önként lép be a nyugat-európai közösségbe - tette hozzá.
A zágrábi magyar nagykövetség által szervezett estet Lidia Bajuk és Lovász Irén népdalénekesek nyitották meg, akik magyar és horvát dalokat adtak elő közösen. A rendezvény záró részében a Csillagszemű gyermek táncegyüttes műsorát tekintette meg a magyar uniós elnökséget ünneplő zágrábi közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!