Belföld

2014.12.12. 13:09

Eurovíziós Dalfesztivál - Teljes A Dal elődöntőseinek névsora

Teljessé vált A Dal 2015 elődöntőseinek 30-as listája. A pénteken délelőtt a Petőfi Rádióban bemutatott tíz előadó között volt Dér Heni, Gájer Bálint, Keresztes Ildikó, a New Level Empire és Oláh Gergő is.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyére összesen 351 dalt neveztek, közülük 30 jutott be az M1-en 2015. január 24-én induló élő televíziós showműsorba. Az első tíz elődöntős hétfőn az Akvárium Klubban mutatkozott be, újabb tíz előadó pedig szerdán a Petőfi Rádióban.

A pénteken nyilvánosságra hozott továbbjutók: Dér Heni, Gájer Bálint, Keresztes Ildikó, a Leander Rising, Magyar Bori, a New Level Empire, Oláh Gergő, az Other Planet, a Passed és Szabó Ádám.

Az Artisjus- és eMeRTon-díjas Keresztes Ildikó, az ország egyik legnépszerűbb énekesnője, aki eddig öt lemezt készített, egyszer már szerencsét próbált A Dalban: Nem akarok többé játszani című dalával 2013-ban bejutott a nyolcas döntőbe. Azt a számot Köteles Leander írta, aki idén metálzenekarával, a kétlemezes Leander Risinggal került a 30-as elődöntőbe. Szintén 2013-ban indult A Dalban a sokoldalú, tangóharmonikásként is fellépő Szabó Ádám, aki akkor Hadd legyen más című dalával nem jutott tovább az elődöntőből.

Dallos Bogi és a Fool Moon mellett még három idei szereplő vesz részt a versenyben 2015-ben is. Gájer Bálint és az Elmaradt pillanatok A Dal 2014-ben az elődöntőig jutott, Dér Heni az Ég veleddel a középdöntőig, a New Level Empire a The Last One-nal pedig egészen a nyolcas döntőig. Oláh Gergő 2012-ben megnyerte az X-Faktor harmadik szériáját, idén önálló albummal jelentkezett. Szintén jól csengő név a hazai könnyű- és világzenei palettán Magyar Bori, aki három éven át volt a Besh o droM énekesnője. A sort két fiatal, a közvélemény előtt kevéssé ismert együttes zárja, az Other Planet és a Passed.

A pénteken ismertetett tizes lista: Dér Heni (dalának címe Ébresztő; szerző: Burai Krisztián, Dér Heni, Bodoczki Ernő, Csicsák Norbert és Szabó Norbert), Gájer Bálint (That's How It Goes; Elek Norbert, Gájer Bálint, Johnny K. Palmer), Keresztes Ildikó (Hazám hazád lehet; Pálvölgyi Géza, Márkus József), a Leander Rising (Lőjetek fel; Köteles Leander, Vörös Attila, Takács József Péter, Budai Béla), Magyar Bori (Lead Me to Heaven; Váradi Tamás, Ferencz Attila), a New Level Empire (Homelight; Krajczár Péter, Ujvári Zoltán Szilveszter, Nyujtó Sándor), Oláh Gergő (A tükör előtt; Havas Lajos, Csicsák Norbert, Oláh Gergő, Lombos Márton), az Other Planet (Untold Story; Szikra Péter, Széll Bálint, Őry Ádám, Nagy Leopold), a Passed (Mesmerize; Nisalowski Dorottya, Nisalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente), és Szabó Ádám (Give Me Your Love; Szabó Ádám, Bori Tamás, Katona Tamás, Kozma Kata).

A Dal 2015 elődöntőjében ott lesz a korábban már bejelentett Szécsi Saci és Böbe, Tóth Vera, Csemer Boglárka "Boggie", Dallos Bogi, a Spoon, Farkas Jenser Balázs, az MDC, Péter Barbara, a Karmapolis, a Chances, Antal Timi, Éliás Gyula Jr. és a Fourtissimo, a Fool Moon, Ív azaz Katona-Zsombori Éva, Mujahid Zoltán, a Pankastic!, a Proof of Life, Szakács Gergő, Szűcs Gabi és Wolf Kati is.

Az MTV és az MTVA 2015-ös dalválasztó műsorsorozatának zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot (Marosi Z. Tamás) eMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag a közönség lesz, a nézők egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra.

A Dalban 2015. január 24-én, 31-én és február 7-én szombaton tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben, öten a zsűri pontjai alapján jutnak tovább adásonként, a hatodik továbbjutóról pedig ismét a nézők döntenek, vagy a mobilalkalmazás, vagy SMS segítségével. A két középdöntő február 14-én és 21-én lesz, onnan nyolc produkció jut a február 28-ai döntőbe, amelyben kiderül, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a 2015-es Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között Bécsben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!