Belföld

2014.10.19. 11:40

Fidesz-kampányértékelő - Orbán: a példátlan győzelem után a munkahelyteremtés és a köznevelés megújítása a cél

Példátlannak, lefegyverzőnek, "már-már a politikai sci-fi világába tartozó" fantasztikus győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP önkormányzati választási sikerét Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypárt önkormányzati választási kampányát értékelő vasárnapi rendezvényen, a budai Millenáris Parkban. A kormányfő arról is beszélt, hogy legkésőbb 2018-ra mindenkinek munkát kell adni, emellett a köznevelés megújítását is fő feladatnak nevezte. Jelezte egyúttal, hogy hétfőn várható a jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtása.

A kormányfő mintegy húszperces beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt fél év eseményei - a három Fidesz-KDNP-s választási siker - "a jövő horizontján egy egészséges lelkű, sikeres nép képét állítják elénk". Az összefogás győzött a széthúzás felett - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint az idei három választás az országról szólt, és bebizonyosodott, hogy a magyarok hosszú távon is lehetnek egységesek. Mint fogalmazott, a múlt vasárnapi győzelem az egész országé, minden magyar emberé, "a Fidesz és a KDNP csupán megtestesítette az ország akaratát".

Megjegyezte, amíg a baloldal azt hiszi, hogy a Fidesz-KDNP nemzeti egységről szóló gondolatai csak "kommunikációs panelek", addig nemhogy győzelemre nincs esélyük, de a padlóról sem tudnak felállni. "Talán egyszer majd megértik, rájuk nézve is igaz, hogy a haza nem lehet ellenzékben" - tette hozzá a miniszterelnök, szavait pedig nagy taps fogadta a résztvevők körében. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy "az ország csak akkor nyerhet, ha munkába áll", a jólét alapja csak a munka lehet, és szerinte a Fidesz-KDNP azért nyerte meg a választást, mert ezt sikerült bebizonyítania.

Ezzel összefüggésben kijelentette: a kormány célja, hogy legkésőbb 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon, mert elérik, hogy mindenkinek legyen munkája. "Ennek nyomait már látnunk kell a holnap benyújtandó költségvetési törvényjavaslatban is" - mondta a kormányfő a jelen lévő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordulva.

Megjegyezte, ma 178 ezer olyan ember van - szemben a 2010-es több mint 500 ezerrel -, aki munka híján jövedelempótló támogatásból él. A tények szerinte azt mutatják, csak akkor lesz több munkahely, ha a Fidesz-KDNP vezeti az országot. Feladatként határozta meg egyúttal, hogy a Fidesz bebizonyítsa, képes a valamikori szocialista iparvárosokban modern európai ipari központokat teremteni.

Orbán Viktor jelezte, a munkahelyteremtés mellett a másik kiemelt feladat 2015-ben a köznevelési rendszer megújítása lesz, amit - fogalmazott - áramvonalasítanak, felfrissítenek, mert "a jövőnk az iskolákban dől el". A cél az, hogy Európa legjobb iskolarendszerét alakítsák ki a következő években "a gazdasági miniszter támogatásával" - magyarázta. Beszéde végén azt mondta, választási sikereik lelki természetű okának azt tartja, hogy nem engedtek "a cinizmus csábításának", amely csapdát továbbra is el kell kerülni, mert "elveszett az az ország, amelynek életét elárasztja a cinizmus".

A pártelnök-miniszterelnök végül úgy szólt a kormánypártok megválasztott polgármestereihez és képviselőihez: "öt évetek van arra, hogy elvégezzétek a munkátokat, kegyelmi állapot ez". "Ti vagytok a mi politikai közösségünk derékhada, rajtatok áll a mi közös jövőnk, ezért szerénységet és alázatot kérek tőletek. (...) Teljesítsük be a történelmi küldetésünket! (...) Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait Orbán Viktor a mintegy 1500 jelenlévő előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!