Belföld

2015.09.05. 14:35

Folyamatosan érkeznek a menekültek a Keletibe

Budapest – Szombat délelőtt ismét megtelt a Keleti pályaudvar menekültekkel, több százan érkeztek gyalog, illetve a Debrecenből befutó vonattal, abban a hitben, hogy ismét buszok indulnak az osztrák határhoz, vagy vonattal utazhatnak oda. Délben a menekültek közül egy hatszáz fős csoport gyalog elindult az Erzsébet híd felé, az M1-es autópályára.

Osváth Sarolta

Ezzel egy időben az ország több pontján, már nemcsak az M1-es, hanem egyebek közt az M5-ös autópályán és a vasútvonalakon is több irányból meneteltek az illegális bevándorlók az osztrák határ felé. Csakhogy Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta a kötcsei polgári piknikre érkezve, hogy a rendőrök le fogják terelni az M1-es autópályáról és a főútvonalakról a gyalogos menekülteket, mert az autópálya forgalmát nem lehet megbénítani. Ez a közlekedés, a saját és a magyar állampolgárok biztonsága szempontjából is fontos, és mert az autópálya forgalmának a megbénítása nem elfogadható – hangsúlyozta. Papp Károly országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón megerősítette: a péntekihez képest megváltozott a rendőrség álláspontja a menekültek gyalogmenetével kapcsolatban. – A KRESZ szabályai egyértelműek – jelentette ki.

– Az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet. Elmondta, hogy az M1-es 39-es kilométerénél, Szárliget közelében már letereltek egy 150 fős csoportot, az alsóbbrendű 1. számú útra. Várhatóan ez történik majd a fővárosból kifelé tartókkal is, autóbusz nem fog menni értük, az autópályán a közlekedés rendjét a rendőrség fenn kívánja tartani. Hozzátette: reméli, hogy számíthatnak a menekültek együttműködésére. Pintér Sándor belügyminiszter ugyanakkor arról beszélt, hogy a menekültek egyre agresszívebb magatartást tanúsítanak és nem veszik figyelembe a jogszabályokat. Köszönetet mondott a rendőrségnek és a rendfenntartó erőknek a fegyelmezett és emberséges bánásmódért.

A migránsok önkéntes segítői szerint a legnagyobb probléma, hogy a hivatalos nyilatkozatok, információk – amelyek róluk és nekik szólnak – nem jutnak el hozzájuk. Az intézkedések pedig egymásnak ellentmondóak, így egyre bizalmatlanabbak a hatóságokkal szemben. Kevesen tudnak közülük angolul, a Keletiben nem értik sem az angol nyelvű hangosbemondót, sem az írásos tájékoztatást, és nincs megszervezve, hogy a saját nyelvükön tájékoztassák őket arról, mire számíthatnak.

Eközben továbbra is rengetegen érkeztek és érkeznek folyamatosan a Keletibe, köztük nagyon sok gyerek. A többség délelőtt békésen várakozott, illetve örömmel fogadta a nagy számban érkező civil segítők által hozott holmikat, élelmiszereket. Az esős idő miatt nagyon jól jöttek a meleg holmik, dzsekik, zárt cipők és hálózsákok. A gyerekek örömmel vették birtokba a játékokat, az új babákat, labdákat. Sokakat elnyomott a fáradtság, családok mélyen aludtak a pályaudvar peronjának hangzavarában a földön. Szombaton – a korábbiakkal ellentétben – beengedték az elcsigázott embereket. A nemzetközi forgalom továbbra sem indult el, változatlanul csak belföldi vonatok járnak a nyugati országhatárig. A pályaudvari hírek szerint délelőtt a győri vonatot megrohanták a migránsok, emiatt késve tudták elindítani. A hazai utazóközönség egyre türelmetlenebb a vasúti közlekedés bizonytalansága miatt – hallottuk a helyszínen szolgálatot teljesítő biztonságiaktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!